Terug

"Buitenlandse toezichthouders geïnteresseerd in ons model"

De AFM bestaat 15 jaar. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In gesprek met Serge Bekooij, in dienst sinds 2005 en nu werkzaam als Senior Toezichthouder Risicoanalyse.

Hoe is de AFM afgelopen 15 jaar grensverleggend geweest?

"De AFM is een innovatieve toezichthouder waar, ook op medewerkersniveau, veel mogelijk is. Bijvoorbeeld om te experimenteren met vernieuwende toezichtmethoden. Toen ik net bij de AFM begon werkten we met het Risico Bijdrage Model. Ondernemingen beoordeelden zelf met een score in hoeverre zij voldeden aan de regelgeving. Destijds een effectieve methode om de relatief onbekende regels over te dragen. Buitenlandse toezichthouders en de Wereldbank waren ook belangstellend, we hebben het model zelfs uitgerold bij de Turkse toezichthouder. We waren daar best trots op."

Hoe hoop jij dat het toezicht zich in de toekomst ontwikkelt?

"We spraken onlangs met oud-minister Willem Vermeend die zich nu, op door hem zelf ontworpen en een door 3D-printer geprinte Adidas sneakers, in de Fintech wereld begeeft als speciale gezant. Hij schetste een beeld waarin we in een artificiële toezichtwereld leven met robots en artificial intelligence. Dat gaat wat ver maar ik geloof wel dat data en het op een intelligente manier analyseren ervan steeds belangrijker wordt. Belangrijk dat we hier als AFM in blijven investeren."

Informatie delen

Delen via: deel