Terug

"We zijn internationale samenwerkingen aangegaan"

De AFM bestaat 15 jaar. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Dat doen we met Paul-Willem van Gerwen, hoofd Efficiënte kapitaalmarkten bij de AFM.

Hoe is de AFM de afgelopen 15 jaar grensverleggend geweest?

“Letterlijk door de internationale samenwerkingen die we zijn aangegaan. Denk aan het opstellen van Europese regels op het gebied van kapitaalmarkten. Heel belangrijk, want voor ondernemers maakt het niet uit of ze in Nederland of juist over de grenzen kapitaal aantrekken. Juist door die vrijheid is het belangrijk dat we gezamenlijke regels hebben. Verder zie je dat we binnen ESMA [de Europese toezichthouder, red] – waar we in totaal met 28 landen te maken hebben – een vooraanstaande rol hebben.” 

Wat hebben we nog te leren?

“Het is een beetje mijn stokpaardje, maar het omgaan met grote hoeveelheden data is echt een belangrijk ontwikkelpunt voor de AFM. En niet alleen voor de AFM trouwens. Het is voor iedereen een uitdaging in onze continu veranderende wereld.”

Hoe hoop jij dat het toezicht zich in de toekomst ontwikkelt?

“Ik zou het mooi vinden als de markt uiteindelijk meer zelf de verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen handelen. Dus dat ze niet alleen denken: wat vindt de toezichthouder hiervan? Maar dat ze vanuit een intrinsieke motivatie de dingen doen volgens de regels. Of dat realistisch is? Zeker weten. Ik denk dat de Nederlandse markt het absoluut in zich heeft.”

Informatie delen

Delen via: deel