Terug

"‘Van start up tot volwassen toezichtorganisatie"

De AFM bestaat 15 jaar. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Deze keer spraken we met Harman Korte, 17 jaar werkzaam bij de AFM en haar rechtsvoorganger STE.

Hoe zie jij de ontwikkeling die de AFM heeft doorgemaakt in 15 jaar?

"Qua toezicht gingen we van een heel specifiek en afgebakend takenpakket – het effectentoezicht – naar een breed gedragstoezicht voor alle financiële ondernemingen. Een enorme verandering."

Ben je trots op die ontwikkeling?

"Absoluut. We zijn in 15 jaar gegroeid van een soort ‘start up’ die alles nog zelf moest uitvinden, naar een volwassen toezichtorganisatie die respect afdwingt in de buitenwereld en toegevoegde waarde biedt aan de maatschappij. Met ons toezicht dragen we bij aan transparante financiële markt zodat consumenten en beleggers kunnen vertrouwen op eerlijke financiële producten en diensten. Trots ben ik ook op het feit dat we voor onszelf steeds een nieuwe, uitdagende ambitie vaststellen. Zoals aantoonbaar grensverleggend zijn in 2022."

Wat wens je de AFM toe? Wat wil je haar meegeven?

"Ik loop al een tijd mee in de financiële wereld. Als je één ding kunnen zeggen is dat die steeds verandert. Zo zie je bijvoorbeeld dat technologie en het gebruik van data voor een nieuwe impuls heeft gezorgd. Voor ons als toezichthouder onderschrijf ik het belang van data gedreven toezicht. Je kennis en mogelijkheden vergroten om zo nog effectiever te zijn in je toezicht. Zo kunnen we marktontwikkelingen nog beter blijven volgen en erop anticiperen."

Informatie delen

Delen via: deel