Terug

"Wij zijn sterk in het aan de kaak stellen van misstanden"

De AFM bestaat 15 jaar. Een mooi moment voor medewerkers van de AFM om terug te blikken en vooruit te kijken. In deze aflevering Hans Wolters (Senior Beleidsadviseur Strategie, Beleid en Internationale Zaken), sinds 1 november 1993 werkzaam bij de AFM en de rechtsvoorganger STE.

Waar is de AFM goed in? 

"Heel voor de hand liggend, maar wij zijn sterk in het uitvoeren van onze kerntaak: het aan de kaak stellen van misstanden. Marktmisbruik, consumenten die niet goed behandeld worden door financiële instellingen en ander gedrag dat niet in de haak is. Op de lange termijn zorgen we er met ons toezicht voor dat de sector betrouwbaarder en transparanter wordt. Een geweldige missie waar ik graag een bijdrage aan lever."

De AFM wil aantoonbaar grensverleggend toezichthouder zijn. Vind je dat wij in het verleden al grensverleggend bezig zijn geweest?

"Ik vind het razend knap dat we ons – in relatief korte tijd – hebben ontwikkeld van een kleine stichting met een beperkt toezichtgebied – het kleine waakhondje van de beurs - tot de allround toezichthouder die we vandaag de dag zijn. Wist je trouwens dat we bijna FMA hadden geheten? Maar men vond Financiële Markten Autoriteit bij nader inzien iets teveel lijken op de NMA, de toenmalige mededingingsautoriteit. Dus toen werd het AFM."

Waar kunnen we beter in worden?

"Wat voor ons van cruciaal belang is, is het vergroten van onze kennis van de markt en de marktontwikkelingen. Om in de toekomst de toezichthouder te kunnen zijn die we wíllen zijn, moeten we ervoor zorgen dat we nog beter weten wat er speelt."

Wat is wat jou betreft ‘typisch AFM’?

"Wat ons verbindt is de drijfveer om te werken aan maatschappelijk relevante doelen. Bovendien is ons werk razend interessant vanwege de vele stakeholders en belangen waar we mee te maken hebben. Een van de redenen dat ik hier al zolang werk: het is continu uitdagend en zelden saai."

Informatie delen

Delen via: deel