Terug

"In het relatief korte bestaan is de AFM een autoriteit geworden"

De AFM bestaat 15 jaar. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In deze aflevering Chiel Huisman en David van Lennep. Zij werken respectievelijk 1 en 2,5 jaar bij de AFM.

In welk opzicht vinden jullie de AFM al grensverleggend?

Chiel: “Ik ben aangenaam verrast door de manier waarop de AFM tijd en energie steekt in het opleiden van haar mensen. Bovendien vind ik het goed dat we bezig zijn met verbeteringen in de organisatie. We leggen de lat niet alleen hoog voor andere instellingen, maar we kijken ook kritisch naar onszelf.”

David: “Grensverleggend vind ik de focus op gedragswetenschap, gedragsbeïnvloeding en effectmeting. Een goede zaak. En ik ben er trots op dat we ons in ons relatief korte bestaan al hebben ontwikkeld tot een echte autoriteit. We zijn bekend in de hele financiële sector. Bij consumenten mag die bekendheid wat mij betreft nog groter worden.”

Wat hebben we nog te leren?

Chiel: “De uitdaging van de AFM is dat we nog meer moeten meegaan in de technologische ontwikkelingen, denk aan big data en datagedreven toezicht. Gelukkig staat dat al hoog op de agenda.” 

David: “Er komen steeds nieuwe toezichttaken bij, we vinden het soms moeilijk iets níet te doen.”

Chiel: “We zouden daar inderdaad nog kritischer op kunnen zijn. Wat is je rol als toezichthouder en waar stopt die rol? Je kunt als toezichthouder niet overal verantwoordelijk voor zijn.”

Wat is voor jullie typisch AFM?

Chiel: “Met ons werk dragen we actief bij aan betrouwbare financiële markten en daar hebben velen baat bij. Die maatschappelijke relevantie is voor veel AFM’ers reden om hier te werken. Het verbindt ons.”

Leuk werk, bij de AFM?

David: “Zeker. Juist dit alles – de complexiteit, de verantwoordelijkheid en de maatschappelijke impact - maakt het werken bij de AFM ontzettend leuk.” 

Chiel: “Daar sluit ik mij volledig bij aan. Ik heb dan ook absoluut geen spijt van mijn overstap naar de AFM.”

Informatie delen

Delen via: deel