Terug

Amsterdam het nieuwe Londen na Brexit?

‘Amsterdam shines as financial groups seek EU access’, kopte de Financial Times in de zomer van 2017. Partijen als MarketAxess, Tradeweb, RBS en MUFG zouden overwegen naar de Nederlandse hoofdstad te verhuizen. De krant steekt niet alleen de loftrompet over Amsterdam, maar ook over de AFM. Ellen Boelema, projectleider Brexit bij de AFM, licht de ontwikkelingen toe. “We staan open voor dialoog.”

Is Amsterdam binnenkort het nieuwe Londen?

Ellen Boelema: “Daarvoor is het (augustus 2017, red) nog te vroeg. Bovendien is onze inschatting dat Londen ook na Brexit een belangrijk financieel centrum blijft. Overigens zijn Frankfurt en Dublin en in mindere mate Parijs eveneens aantrekkelijke locaties voor Brexit partijen. Duidelijk is dat partijen zich oriënteren op een (her)vestiging in de Europese Unie, vanwege onzekerheid over wat Brexit voor hen en hun klanten betekent.”

Heeft de AFM voldoende kennis en kunde in huis om op de Brexit-partijen toezicht te houden?

“Als Brexit team zijn we bezig met mogelijke scenario’s qua nieuwe aanvragen. Op die manier inventariseren we of we de juiste kennis en capaciteit in huis hebben. Daarmee willen we goed voorbereid zijn als zich ineens veel partijen melden, of partijen met een voor ons onbekend businessmodel.”

Hoe kijken deze partijen naar de AFM?

“Of we een goede toezichthouder zijn, moeten anderen beoordelen. Wat we horen is dat partijen de gesprekken met ons prettig, goed geïnformeerd en open vinden. En de krant schrijft dat we bekendstaan als een kundig toezichthouder bij buitenlandse partijen, zoals handelsplatformen.

Informatie delen

Delen via: deel