Britse partijen zijn van groot belang voor Nederlandse ondernemingen die actief zijn op de Europese effectenmarkt. De handel in aandelen, obligaties en derivaten is een gereguleerde activiteit en veel partijen die in het Europese effectenverkeer een rol spelen, bevinden zich in het VK.
Een risico van een harde brexit is dat broker dealers en een groot deel van de marktinfrastructuur zich in het VK bevinden. Na brexit bestaat de kans dat zij hun toegang tot de financiële markten in de EU verliezen. Ze kunnen in dat geval geen Nederlandse en andere Europese klanten meer bedienen of slechts tegen hogere kosten.
Banken en verzekeraars in het VK en de EU kunnen na brexit mogelijk geen diensten meer verlenen aan klanten in een andere jurisdictie. Dit betekent dat premies niet meer kunnen worden ingelegd en er geen uitkeringen meer kunnen worden gedaan. Dit creëert een directe kwetsbaarheid voor klanten van Britse banken en verzekeraars in Nederland. Dit probleem lijkt in Nederland vooral te spelen op de zakelijke markt. Deze banken en verzekeraars moeten samen met hun klanten tijdig een oplossing vinden. De dekking van bestaande verzekeringen wordt mogelijk aangepast. Ook Nederlandse klanten van Nederlandse verzekeraars kunnen worden geconfronteerd met veranderingen. Als de verzekeraars de voorwaarden naar aanleiding van brexit wijzigen, is het belangrijk dat klanten hier tijdig over worden geïnformeerd.
Ten slotte bestaat het risico op toezichtarbitrage en -versplintering. Het risico op toezichtarbitrage door financiële ondernemingen neemt toe als concurrentie tussen toezichthouders ontstaat om Britse financiële partijen aan te trekken. Sommige grotere financiële ondernemingen uit het VK zouden zich bewust in een lidstaat kunnen vestigen met een relatief licht toezichtregime. Britse financiële partijen kunnen een Europese vergunning met paspoortmogelijkheden aanvragen, maar ze kunnen ook door nationale toezichthouders per land geautoriseerd worden. Het risico hiervan is dat het toezicht op deze partijen versplintert over verschillende nationale toezichthouders. Bovendien blijft het grootste deel van de activiteiten in het VK buiten het bereik van Europese toezichthouders.
Informatie delen