Go to content
zakelijk-man-overleg-400x200
Nieuws 28/09/22

AFM treedt op tegen Cypriotische beleggingsondernemingen

De beleggingsmarkt in Nederland is weer een stuk veiliger geworden, dankzij een samenwerking tussen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Cypriotische toezichthouder (CySEC). De samenwerking richtte zich op de aanpak van malafide, in Cyprus gevestigde beleggingsondernemingen met een Europees paspoort. De ondernemingen waren sinds 2019 ook actief in Nederland en benadeelden consumenten via nepadvertenties en handel in complexe CFD’s. Zo bleek uit signalen die bij de AFM binnenkwamen.

In het kort

  • Samenwerking met Cypriotische toezichthouder
  • Meerdere malafide beleggingsondernemingen aangepakt
  • Europees paspoort, geen direct AFM-toezicht
  • Signalen doorgeven aan de AFM heeft zin

Naast de samenwerking met CySEC heeft de AFM in Nederland in dit kader samen met de Fraudehelpdesk in het najaar van 2021 een campagne gevoerd. Door de internationale samenwerking en de campagne is het aantal signalen over malafide beleggingsondernemingen met een Europees paspoort uit Cyprus inmiddels sterk afgenomen.

 

Meerdere malafide beleggingsondernemingen aangepakt

De gezamenlijke bestrijding met CySEC heeft geleid tot meerdere schikkingen, het inleveren van vergunningen en het weren van partijen van de Nederlandse markt. Voor de Cypriotische beleggingsonderneming FXBFI Broker Financial Invest Ltd (handelsnaam 101investing) heeft de schikking tot gevolg dat ze haar activiteiten staakt en vergunning inlevert. De samenwerking tussen de AFM en CySEC leidde in een eerder stadium al tot het weren van deze partij van de Nederlandse markt.

Ook is er een schikking getroffen met de Cypriotische beleggingsonderneming Magnum FX (Cyprus) Ltd (handelsnaam ETFinance). De schikking heeft tot gevolg dat het bedrijf haar activiteiten staakt en vergunning inlevert.

Verder zijn er door de gezamenlijke aanpak het afgelopen halfjaar schikkingen getroffen met de Cypriotische beleggingsondernemingen F1 Markets Ltd, Forex TB Ltd (handelsnaam PatronFX) en Mount Nico Corp Ltd (handelsnaam eXcentral).

Europees paspoort, geen direct AFM-toezicht

De betreffende beleggingsondernemingen hebben (of hadden) een vergunning in Cyprus. Deze vergunning stelt hen in staat om een zogeheten Europees paspoort aan te vragen. Met dit paspoort kan de onderneming vervolgens ook in Nederland producten en diensten aanbieden.

De AFM houdt géén direct toezicht op deze in Cyprus gevestigde ondernemingen. Dat doet de vergunningverlenende toezichthouder. De AFM heeft de Cypriotische toezichthouder verzocht onderzoeken te starten naar de malafide ondernemingen. Vanwege deze omslachtigheid pleit de AFM al langer voor meer mogelijkheden om consumenten te beschermen als zij financiële diensten en producten van buitenlandse aanbieders uit andere EU-lidstaten afnemen.

Signalen doorgeven aan de AFM heeft zin

Veel meldingen die de AFM ontving over misstanden in de beleggingsmarkt gingen specifiek over ondernemingen met zo’n Europees paspoort uit Cyprus. Uiteraard werken ondernemingen uit Cyprus met een Europees paspoort niet altijd op een ongewenste wijze. Mede door de samenwerking tussen de AFM en Cyprus zijn de signalen over malafide partijen sterk afgenomen. Tegelijkertijd blijft de AFM oproepen om misstanden te blijven melden.

Zolang er nog veel andere partijen actief zijn die soortgelijke malafide activiteiten ondernemen, blijft de AFM consumenten waarschuwen om niet zomaar in te gaan op beleggingsaanbiedingen van buitenlandse partijen. Bekijk ook de tips van de AFM om financiële schade te voorkomen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Herbert Brinkman, woordvoerder AFM, via 06 - 3716 5743 of herbert.brinkman@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.