Terug

Uitvraag Marktmonitor 2022 naar bijna 6800 financieel dienstverleners

Nieuws

Handelen laptop stock

Bijna 6800 adviseurs en bemiddelaars ontvangen deze week het verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de Marktmonitor 2022 in te vullen. Dit jaar kunnen de dienstverleners voor het eerst de vragen in het AFM Portaal beantwoorden. Verder zijn dit jaar geen vragen opgenomen over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en Sanctiewet (Sw) 1977. Het invullen van de vragenlijst is verplicht.

In het kort

MMAB geeft inzicht in markt en risico’s
Ook voor vaststelling bijdrage toezichtkosten 
Geen vragen over financieel-economische criminaliteit
Vier weken de tijd voor invullen
Ondernemersloket beschikbaar voor vragen

MMAB geeft inzicht in markt en risico’s

De Marktmonitor adviseurs en bemiddelaars (MMAB) is een toezichtinstrument van de AFM. Met de informatie uit deze jaarlijkse uitvraag krijgen we beter inzicht in de markt en de risico’s. Hierdoor kunnen wij ons toezicht gerichter inzetten, en helpen we de kwaliteit van de financiële markt en het vertrouwen in deze markt te verbeteren. Jaarlijks koppelen we de uitkomsten terug aan de sector via de ‘Marktindrukken’. 

Ook voor vaststelling bijdrage toezichtkosten

In de vragenlijst vragen wij ook om de omzet uit vergunninghoudende activiteiten (maatstafwaarde) op te geven. Eventuele afwijkingen vergeleken met het voorliggende jaar moeten dienstverleners voorzien van een verklaring. Deze maatstafwaarde gebruiken wij voor de vaststelling van de factuur voor het doorlopend toezicht 2022. 

Geen vragen over financieel-economische criminaliteit

Dit jaar stellen wij geen vragen over de naleving van de Wwft en de Sw 1977. We zijn van mening dat een tweejaarlijkse uitvraag van deze vragenlijst ons voldoende inzicht geeft en wij willen de markt niet nodeloos belasten. 

Vier weken de tijd voor invullen

De totale groep van zo'n 7000 adviseurs en bemiddelaars die de vragenlijst moet invullen, splitsen we op in 3 groepen. Iedere groep heeft 4 weken de tijd om de vragen te beantwoorden. Per brief wordt iedere groep geïnformeerd over wanneer zij aan de beurt is. De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 14 februari de vragenlijst invullen. Groep 2 is 21 februari aan de beurt en groep drie kan vanaf 28 februari terecht. 

Ondernemersloket beschikbaar voor vragen

Meer informatie over de vragenlijst vindt u op de website van de AFM. Als u na het raadplegen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket via ondernemersloket@afm.nl. Vermeld bij vragen altijd uw vergunningnummer. 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel