Go to content
afm-straat-gevel
Nieuws 09/02/22

AFM neemt kwaliteit orderuitvoering PFOF-handelsplatformen onder de loep

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een methode ontwikkeld die beter zicht geeft op de impact van payment for order flow (PFOF) dienstverlening door brokers. Uit een eerste analyse bij een aantal partijen blijkt dat PFOF resulteert in structureel slechtere prijzen voor de retailbelegger. In Nederland is PFOF verboden en de Europese toezichthouder ESMA waarschuwde onlangs voor de risico’s ervan.

In het kort

Analyse PFOF wijst op structureel slechtere prijzen 
ESMA waarschuwde afgelopen zomer al voor risico’s 
PFOF is in Nederland verboden

 

Bij PFOF betaalt een handelsplatform of een market maker een vergoeding aan de broker in ruil voor het alleenrecht op de orderuitvoering van diens klanten. Het idee is dat de kosten van de broker hierdoor omlaaggaan en daarmee ook voor de klant. 

Eerste analyse wijst op structureel slechtere prijzen

De analysemethode maakt gebruik van transactiedata en is in een eerste analyse door de AFM toegepast op twee PFOF-handelsplatformen en een niet PFOF-handelsplatform. Alle drie handelsplatformen worden gebruikt door brokers die in meerdere Europese landen actief zijn. Het onderzoek laat zien dat een retailbelegger op een PFOF-handelsplatform tegen structureel slechtere prijzen handelt. 

ESMA waarschuwde afgelopen zomer al voor risico’s PFOF

Afgelopen zomer waarschuwde de European Securities and Markets Authority (ESMA) brokers en beleggers al voor de risico’s van PFOF. Deze handelsmethode is vaak in gebruik bij nieuwkomers op de brokermarkt. Het zorgt voor de onwenselijke prikkel bij een broker om de partij te selecteren die de hoogste vergoeding betaalt, in plaats van de partij die de orders van de beleggers het beste kan uitvoeren.

 

 

PFOF is in Nederland verboden

De AFM ziet dat PFOF als handelsmodel in Europa aan populariteit wint. Dit is niet wenselijk omdat het resulteert in voor de belegger ondoorzichtige kosten. Ook druist dit handelsmodel in tegen het beginsel van open en concurrerende markten. PFOF is in Nederland al verboden. De AFM pleit al langer voor een EU-verbod. Dit zorgt voor een gelijk speelveld en voorkomt dat brokers die in een ander EU-lidstaat zijn gevestigd Nederlandse beleggers met PFOF kunnen bedienen.

De AFM heeft de analysemethode met andere Europese toezichthouders gedeeld. Dit kan bijdragen aan een uniforme Europese aanpak om de kwaliteit van orderuitvoering op handelsplatformen beter in beeld te krijgen.

 

Update paper 21 maart 2022


In reactie op de eerste versie van het paper (januari 2022) ontving de AFM reacties dat een vergelijking van order-data (best bid en best offer) met de transactiedata op PFOF-handelsplatformen mogelijk andere resultaten zou geven dan onze vergelijking van transactiedata met transactiedata. Daarom heeft de AFM in de nieuwe versie van het paper (maart 2022) een analyse toegevoegd waarin we order-data gebruiken om de kwaliteit van uitvoering te bepalen. De uitkomsten zijn vrijwel gelijk aan de resultaten verkregen via het Comparative Pricing Model.


De PFOF-handelsplatforms presteren structureel slechter met betrekking tot gequoteerde prijzen en daadwerkelijk uitgevoerde prijzen. Dit bevestigt dat het Comparative Pricing Model op zichzelf een robuuste indicator is van de uitvoeringskwaliteit op een handelsplatform of via beleggingsonderneming.

 

Journalisten kunnen contact opnemen met Maarten Dijksma, woordvoerder AFM, via 06 1134 0281 of maarten.dijksma@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.