Go to content
esma-logo
Nieuws 13/07/21

ESMA waarschuwt ondernemingen en beleggers voor risico’s bij payment for order flow (PFOF)

ESMA waarschuwt ondernemingen en beleggers voor risico’s bij payment for order flow (PFOF). De AFM onderschrijft de waarschuwing van ESMA.

PFOF, vaak in gebruik bij zogenoemde zero-commission/neobrokers, zorgt voor de onwenselijke prikkel bij een beleggingsonderneming om de partij te selecteren die de hoogste vergoeding betaalt in plaats van de partij die de orders van de beleggers het beste kan uitvoeren. PFOF is in Nederland verboden. De AFM ziet de waarschuwing van ESMA als een goede stap voorwaarts richting toezichtconvergentie en een level playing field in Europa. Lees hier het hele bericht.

Update 9/2/2022

In navolging van de oproep van ESMA aan nationale toezichthouders om de PFOF-problematiek nader te onderzoeken, heeft de AFM de kwaliteit van orderuitvoering van twee PFOF handelsplaatsen en een niet-PFOF handelsplaats bekeken. Alle drie de handelsplaatsen worden gebruikt door zogenaamde low-cost neobrokers die in meerdere Europese landen actief zijn. De onderzoeksresultaten zijn in dit paper opgenomen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.