Terug

AFM legt boetes op aan exploitanten van het platform 24option.com

Maatregel

Boete/lod wordt opgelegd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 18 december 2020 in totaal zes bestuurlijke boetes opgelegd aan Rodeler (NL) B.V., Rodeler Limited en de heer A. Shkuri. Rodeler NL en Rodeler Ltd exploiteerden het online platform 24option.com, waarop beleggers konden handelen in contracts for difference (CFD’s).

Rodeler NL heeft klanten hierbij beleggingsadvies gegeven zonder te beschikken over de daarvoor vereiste vergunning en heeft zich schuldig gemaakt aan agressieve en misleidende handelsprakijken. De AFM heeft niet alleen boetes opgelegd aan Rodeler NL zelf, maar ook aan haar moedermaatschappij Rodeler Ltd en general manager A. Shkuri.

Beleggingsadvies zonder vergunning

Tot begin 2018 hebben Rodeler Ltd en haar dochteronderneming Rodeler NL met een vergunning in Cyprus en een Europees paspoort in Nederland CFD’s aangeboden aan particuliere beleggers. Rodeler NL gaf hierbij ook beleggingsadvies, waarvoor zij geen vergunning had. Dit is een overtreding van de Wft, waarvoor aan Rodeler NL een boete is opgelegd.

Oneerlijke handelspraktijken

Wat de zaak vooral ernstig maakt, is de wijze waarop Rodeler NL haar klanten advies heeft gegeven en heeft benaderd. Beleggers op 24option.com werden op slinkse wijze overgehaald om zo veel mogelijk te speculeren met zeer risicovolle CFD’s op valutaparen. Over de risico’s werden beleggers bewust door Rodeler NL op het verkeerde been gezet. Rodeler NL deed het voorkomen alsof zij het klantbelang voor ogen had, maar was in werkelijkheid uit op het verlies van de klant, aangezien dit winst opleverde voor de Rodeler-groep. Dat verlies kwam er ook: gemiddeld raakten klanten ongeveer de helft van hun inleg kwijt. Medewerkers van Rodeler NL bleven klanten bovendien hardnekkig en ongewenst telefonisch achtervolgen. Voor deze oneerlijke handelspraktijken is de tweede boete opgelegd aan Rodeler NL.

Feitelijke leiding door moedermaatschappij en lokale manager

Rodeler Ltd zette vanuit Cyprus de lijnen uit voor Rodeler NL. Daarom heeft de AFM ook aan die onderneming twee boetes opgelegd, voor het feitelijk leidinggeven aan de overtredingen van Rodeler NL. A. Shkuri rolde als general manager Netherlands binnen Rodeler NL het beleid uit en zag erop toe dat de accountmanagers hoe dan ook hun targets haalden. Ook aan hem heeft de AFM daarom twee boetes opgelegd.

Hoogte van de boetes

Op de afzonderlijke overtredingen staan hoge (maximum)boetes. In deze zaken vallen de bedragen relatief laag uit, met name om redenen van draagkracht. Rodeler NL heeft medio 2018 haar activiteiten gestaakt, de vergunning van Rodeler Ltd is medio 2019 opgeschort en zij heeft in Cyprus al – als schikking – een boete van €280.000 betaald. Ook A. Shkuri heeft aangetoond een hoge boete niet te kunnen dragen. Voor de overtredingen zijn daarom boetes opgelegd van in totaal € 375.000 (€ 160.000 Rodeler NL, € 140.000 Rodeler Ltd en € 75.000 A. Shkuri).

CFD’s zeer complexe en risicovolle beleggingsproducten

CFD’s zijn contracten waarmee beleggers kunnen inspelen op verandering in koersverschillen tussen onderliggende waarden (zoals valuta’s), zonder deze zelf te bezitten. CFD’s zijn complexe producten. Er wordt belegd met een hefboom, waardoor de risico’s enorm kunnen zijn. Om deze reden heeft de AFM, in navolging van de Europese toezichthouder ESMA, per april 2019 de verkoop van CFD’s aan particuliere beleggers aan banden gelegd.

AFM waarschuwt voor dubieuze aanbieders van CFD’s 

Deze zaak staat niet op zichzelf. De AFM heeft sinds 2019 honderden signalen ontvangen over aanbiedingen van CFD’s door buitenlandse beleggingsplatformen. Het gaat vaak om consumenten die hun volledige inleg zijn verloren, van tienduizenden tot soms honderdduizenden euro’s. In de signalenmonitor van najaar 2020 heeft de AFM tips gegeven om de werkwijze van zulke partijen te herkennen en financiële schade te voorkomen.

De besluiten van de AFM kunnen door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Kees Versluis, woordvoerder AFM, via 06 - 21445720 of kees.versluis@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel