Go to content
Nieuws 14/12/21

Bijna 2 miljoen huishoudens aan het beleggen

Het aantal beleggende huishoudens is in 2021 met 12% gestegen tot 1,9 miljoen. Behoefte aan meer rendement was het afgelopen jaar de belangrijkste reden om te starten met beleggen. Het merendeel kiest daarbij voor zelfstandig beleggen. Het spreiden van de inleg in de tijd neemt toe. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) jaarlijks publiceert.

In het kort

  • Starters beleggen graag zelfstandig
  • Beleggers checken vaak de waarde van hun portefeuille
  • Meer beleggers leggen periodiek geld in
  • Beperkt deel beleggers wil ondersteuning

Starters beleggen graag zelfstandig

Voor 66% van de startende beleggers is zelfstandig beleggen de belangrijkste manier van beleggen. Hiermee is dit opnieuw het populairste kanaal onder starters. Naast zelfstandig beleggen kun je ook beleggen via vermogensbeheer of met een adviseur.

Beleggers checken vaak de waarde van hun portefeuille

We zien dat een derde van de beleggers minstens eens per dag naar de waarde van hun beleggingen kijkt. Van de risicozoekende beleggers kijkt zelfs 50% dagelijks naar de waarde van de portefeuille, tegenover 26% van de beleggers die zichzelf als voorzichtig omschrijven. Ook monitoren startende beleggers vaker de waarde van hun beleggingen dan ervaren beleggers. Door websites en apps is het gebruiksgemak van beleggingsdiensten toegenomen.

Meer beleggers leggen periodiek geld in

Het aandeel beleggers dat periodiek geld op de beleggingsrekening stort is toegenomen van 29% in 2020 tot 38% in 2021. Door aankoopmomenten over de tijd te spreiden, verkleint de belegger de kans om net op een hoogtepunt van de markt te kopen. De frequentie van de stortingen is wel afgenomen: in 2019 legde nog 91% van de beleggers maandelijks in, in dit jaar is dit nog 78%. 

Beperkt deel beleggers wil ondersteuning 

Van de zelfstandige beleggers geeft 74% aan geen interesse te hebben in professionele hulp of ondersteuning met betrekking tot beleggen. 14% weet niet of hij interesse heeft en 12% zou wel hulp willen. De mensen die hulp willen, willen vooral de mogelijkheid hebben om vragen te stellen en hebben behoefte aan uitleg over het samenstellen van een portefeuille. Ook staan zij open voor suggesties voor beleggingen die aansluiten bij hun situatie.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.