Terug

Turbobelegger verliest gemiddeld veel geld, AFM roept turbo-industrie op risico’s te verminderen

Nieuws

lift-exterieur

Bij de handel in turbo’s leed 68% van de retailbeleggers in de periode van 1 juni 2017 tot 1 juli 2018 verlies. Gemiddeld verloren beleggers €2.680. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die de uitkomsten zorgwekkend vindt. De AFM verwacht dat de turbo-industrie haar verantwoordelijkheid neemt en risico’s voor de belegger vermindert.

Voor haar onderzoek keek de AFM naar de resultaten van 3,9 miljoen orders. Daaruit bleek ook:

  • Per transactie was het gemiddelde rendement negatief: -€38 (-2,9%)
  • Hogere hefbomen leiden tot grotere verliezen. Bij hefbomen hoger dan 100 is het gemiddelde rendement per transactie -8,6%.
  • Het percentage beleggers dat verlies lijdt, neemt toe met het aantal transacties per belegger. 88% van de beleggers met meer dan 500 transacties leed verlies.
  • Bij beleggers met minder dan 10 transacties was dat 64%.
  • Turbo’s worden kort aangehouden. 56% van de turbo’s wordt binnen 24 uur verkocht.

 

Speculeren met een hefboom

Turbo’s (ook wel speeders, sprinters of anders genoemd) zijn hefboomproducten. Beleggers speculeren daarmee op een koersdaling of -stijging van een onderliggende waarde, zoals een aandeel, index of valuta. De onderliggende waarde wordt voor een groot deel gefinancierd met geleend geld.

Oproep aan turbo-industrie om risico’s te verminderen

De AFM vroeg de afgelopen jaren nadrukkelijk aandacht voor de risico’s van handelen in turbo’s. De uitkomsten van haar onderzoek bevestigen dat de risico’s voor retailbeleggers groot zijn. De toezichthouder roept daarom de turbo-industrie op om oplossingen voor deze risico’s te delen met de AFM. Dat kan uiterlijk tot 8 juni 2020, naar reactieturbo@afm.nl

Toelichting dd 6 april 2020: Door de coronacrisis wordt de financiële sector momenteel met uitzonderlijke omstandigheden geconfronteerd. Hierdoor heeft de AFM besloten om de reactietermijn te verlengen tot 8 juni. 

Partijen kunnen aangeven of zij akkoord gaan met het (anoniem) publiceren ervan. 

In de tweede helft van 2020 bepaalt de AFM hoe zij vervolg geeft aan haar aanpak van de risico’s van het handelen in turbo’s.

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020  - 797 24 35 of yolanda.bieckmann@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel