Terug

Effectenuitgevende instellingen moeten duidelijk zijn over gevolgen coronacrisis in halfjaarlijkse verslaggeving

Nieuws

man-in-pak-met-grafieken-voor-zich

Europees toezichthouder ESMA verwacht dat effectenuitgevende ondernemingen de gevolgen van de coronacrisis duidelijk opnemen in hun halfjaarlijkse financiële verslaggeving. ESMA begrijpt dat ondernemingen door de huidige omstandigheden meer tijd nodig hebben om tot relevante, betrouwbare financiële verslaggeving te komen. Toch wijst zij erop dat de publicatie ervan niet onnodig wordt vertraagd en dat ondernemingen zich aan hun overige (wettelijke) verplichtingen houden.

ESMA deelt haar verwachtingen in een uitgebreide verklaring. Daarin staan belangrijke toelichtingsvereisten waaraan ondernemingen moeten voldoen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderschrijft de verwachtingen van ESMA.

Belang van transparantie voor beleggers en andere stakeholders

Met hun halfjaarlijkse financiële verslaggeving geven effectenuitgevende ondernemingen actuele informatie aan (mogelijke) beleggers en andere stakeholders. ESMA benadrukt daarbij het belang van transparantie. Zij verwacht dat ondernemingen duidelijk en specifiek zijn over de huidige en verwachte gevolgen van de coronacrisis op hun financiële positie, prestaties en kasstromen. Ook verwacht ESMA dat ondernemingen duidelijk zijn over de maatregelen die zij nemen om negatieve gevolgen te beperken.

Intern toezicht van auditcommissie belangrijk

ESMA roept bovendien auditcommissies van effectenuitgevende ondernemingen op hun toezichthoudende rol op de financiële verslaggeving te intensiveren. Dat levert een belangrijke positieve bijdrage aan de kwaliteit van de verslaggeving.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel