Terug

Veel vragen over aanpassing basisbedragen beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Nieuws

De AFM ontvangt veel vragen van financieel dienstverleners over de aanpassing van de basisbedragen in de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). De verwarring wordt veroorzaakt door een gedelegeerde EU Verordening, die op 12 juni 2020 in werking treedt en waarin deze aangepaste bedragen voor advies en bemiddeling in (her)verzekeringen staan.

Ter verduidelijking: de basisbedragen voor de BAV worden voor verzekeringsbemiddeling €1.300.380 per schadegeval en €1.924.560 per jaar voor alle schadegevallen. De BAV-bedragen voor hypothecair krediet en Nationaal regime blijven ongewijzigd.

Gedelegeerde verordening meteen van kracht

Gedelegeerde verordeningen kennen een rechtstreekse werking. Dat betekent dat adviseurs en bemiddelaars in (her)verzekeringen vanaf 12 juni 2020 moeten voldoen, ondanks dat dit nog niet in de wet op het financieel toezicht (Wft) is aangepast. Dus let op: ook als de nieuwe bedragen niet tijdig worden opgenomen in de uitvoeringsregelingen van de Wft moeten adviseurs en bemiddelaars in (her)verzekeringen door de rechtstreekse werking per 12 juni 2020 aan de nieuwe BAV-bedragen voldoen.

Voor meer informatie, bekijk onze veelgestelde vragen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel