Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

jos-heuvelman-400x200
Lezing 16/05/19

Keuzevrijheid bij pensioen? Ja, maar met waarborgen

Tijdens de Netspar-bijeenkomst (kennisnetwerk voor pensioen en oudedagsvoorziening) in Tilburg op 14 mei 2019 gaf AFM-bestuurder Jos Heuvelman een speech over de toekomst van ons pensioenstelsel. De AFM pleit voor een stelsel met meer flexibiliteit. Binnen het stelsel en ten aanzien van het stelsel zelf.

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders ontwikkelingen rondom hun pensioen niet volgen. Verontrustend, maar deels begrijpelijk. De wereld is complexer geworden en vol onzekerheden. Daarbij mogen we ook niet vergeten dat ‘een goede oude dag’ tegenwoordig meer inhoudt dan alleen pensioen. Het moet ook in samenhang worden gezien met bijvoorbeeld hypotheek en gezondheid.

Regeren is vooruitzien

Tijd voor verandering. Er moet een einde komen aan de complexe en onzekere realiteit aan de ene kant en het streven naar maximale zekerheid aan de andere kant. Ten aanzien van de vormgeving van het stelsel wil de AFM benadrukken dat een nieuw stelsel wel flexibel moet zijn. Binnen het stelsel pleit AFM voor minder one size fits all.

Keuzevrijheid met waarborgen

De AFM wil meer keuzevrijheid. Maar met waarborgen. Keuzevrijheid gaat niet vanzelf goed. Vandaar dat de oproep werd gedaan voor passende producten, goede keuzebegeleiding en duidelijke, evenwichtige informatie. 

Gezamenlijk doel

Maar aan het einde van de rit draait het niet om de pensioenuitvoerder of om de toezichthouder. De aanwezigen tijdens deze Netspar-bijeenkomst deelden hetzelfde streven: zorgen dat de miljoenen mensen die straks met pensioen gaan niet voor een voorzienbare teleurstelling komen te staan.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.