Terug

AFM werkbezoek 2018: hypothekenmarkt in beeld

Nieuws

rapport

De AFM heeft in oktober 2018 Caribisch Nederland bezocht voor haar toezicht. Tijdens dit bezoek heeft de AFM verschillende instellingen en relevante stakeholders bezocht. De uitkomsten van de Marktmonitor 2018, betalingsachterstanden en de Wwft BES waren hierbij belangrijke gespreksonderwerpen. Daarnaast heeft de AFM het werkbezoek gebruikt om haar kennis over de hypothekenmarkt te vergroten.

Marktbeeld hypotheken

De markt voor hypotheken in Caribisch Nederland wijkt af van de Nederlandse situatie. In Caribisch Nederland zijn er op dit moment 11 aanbieders en staan zo’n 2.000 hypotheken uit. Ongeveer 16% van de huishoudens in Caribisch Nederland heeft een hypotheek. Uit de gesprekken is o.a. gebleken dat de maximale LTV die de aanbieders verstrekken, beduidend lager is dan in Nederland en ook dat de rente op een andere manier wordt vastgesteld. Marktpartijen geven aan dat de rente reeds voor een lange periode daalt. De AFM heeft aangegeven dat het belangrijk is om de impact van een rentestijging voor klanten in kaart te brengen. Klanten kunnen bij een dergelijke stijging in betalingsproblemen komen. De AFM gaat de komende periode bepalen wat haar acties zijn t.o.v. de hypothekenmarkt.

Overige activiteiten tijdens werkbezoek

Tijdens haar werkbezoek ook de volgende activiteiten verricht:

  • onderzoek ter plaatse naar mogelijke illegale financiële dienstverleners
  • presentatie aan compliance officers over de rol van compliance binnen de instellingen
  • gesprek met de Rijksvertegenwoordiger
  • overleg met de BBA
  • bijwonen ‘Technisch Overleg’: overleg tussen de toezichthouders CBCS, CBA, DNB en AFM. De AFM heeft hier een presentatie gegeven over datagedreven toezicht
  • gesprek met Unkobon.

Het volgende werkbezoek staat gepland in mei 2019.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel