Terug

Martin van Rijn nieuwe voorzitter raad van toezicht AFM

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

martin-van-rijn-400x200

Martin van Rijn is door de minister van Financiën benoemd tot nieuwe voorzitter van de raad van toezicht (rvt) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming gaat in per 24 mei 2019 en is voor een periode van vier jaar. Hij volgt hiermee Paul Rosenmöller op, die zich verkiesbaar heeft gesteld voor de Eerste Kamer. Daarnaast treedt Wendy de Jong per 15 februari toe als nieuw lid van de rvt.

Martin van Rijn is sinds 1 februari 2018 lid van de rvt van de AFM. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep, de grootste niet-academische ziekenhuisgroep van Nederland. Tussen 2012 en 2017 was hij staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en daarvoor CEO van pensioenuitvoerder PGGM.

Benoeming zorgt voor continuïteit

Paul Rosenmöller verwelkomt de beslissing van Martin van Rijn om voorzitter te worden: “Martin heeft een uitstekend gevoel voor maatschappelijke vraagstukken en politiek-bestuurlijke verhoudingen. Wij zijn verheugd dat hij het voorzitterschap op zich wil nemen en het zorgt voor continuïteit in de rvt.”

Paul Rosenmöller vertrekt eind mei

Eind oktober 2018 werd bekend dat Paul Rosenmöller zich kandidaat heeft gesteld voor de Eerste Kamerverkiezingen en naar verwachting met ingang van 27 mei 2019 toetreedt tot de Senaat. Hij treedt daarom per 24 mei 2019 terug als voorzitter en lid van raad van toezicht van de AFM, een rol die hij sinds juli 2015 bekleedt en waarvan de eerste termijn deze zomer zou verlopen.

“We zullen de uitstekende samenwerking met Paul nog enkele maanden voortzetten, alvorens we hem een inspirerende toekomst als senator toewensen”, aldus AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven. “Tegelijkertijd verwelkomt het bestuur de benoeming van Martin als nieuwe voorzitter. Zijn komst vorig jaar heeft de raad verder versterkt en we kijken uit naar de samenwerking vanuit zijn nieuwe rol.”

Wendy de Jong treedt toe tot rvt

Daarnaast krijgt de rvt versterking met de aanstelling van Wendy de Jong, die met ingang van 15 februari 2019 tot de raad toetreedt. Zij is sinds 2014 partner bij GovernanceQ, een adviesbureau gericht op governance bij bestuur en toezicht van ondernemingen en semi-publieke instellingen. Ze is jurist en bedrijfseconoom en heeft met voorgaande functies meer dan twintig jaar ervaring in de financiële sector.

Paul Rosenmöller: “Wendy heeft een schat aan kennis en ervaring op het vlak van governance en de rol van toezicht in het maatschappelijk verkeer. In combinatie met haar ervaring in de financiële sector is zij een zeer welkome versterking van onze raad.”

Nevenfuncties

Wendy de Jong bekleedt op dit moment commissariaten bij de Ambulance Amsterdam, Topfonds Gelderland, DSM Pensioenfonds en Dutch Venture Initiative. Deze laatste twee functies zal zij voor aanvang bij de AFM neerleggen. 

Journalisten kunnen contact opnemen met Daniëlle de Jong, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2129 of danielle.de.jong@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel