Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

pensioen-wvp-400x200
Nieuws 18/12/19

AFM deelt aanbevelingen over communicatie bij verlagen pensioen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het belangrijk dat pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden zo persoonlijk mogelijk informeren als zij pensioenverlagingen doorvoeren. 

Ook moeten pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden stimuleren om tot actie over te gaan. De AFM deelt deze en andere aanbevelingen over communicatie met de pensioensector.

Aanbevelingen voor pensioenfondsen

De AFM baseert zich voor de aanbevelingen op eigen onderzoek naar de communicatiestrategie van een aantal pensioenfondsen die mogelijk overgaan tot pensioenverlagingen. De pensioenfondsen die in dit onderzoek zijn betrokken, hebben inmiddels individuele terugkoppeling gekregen. Daarnaast hebben we de behoeften van deelnemers onderzocht in het AFM Consumentenpanel.

Eerlijk verhaal

Uit de onderzoeken bij pensioenfondsen blijkt dat hun informatie nog niet altijd evenwichtig is. Fondsen moeten een eventuele uitleg over de oorzaken van de aanstaande verlaging evenwichtig geven. Hierin horen zowel de rente als beleggingskeuzes en de hoogte van premies.

Stimuleren tot actie

Daarnaast zien we dat pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden nauwelijks stimuleren tot actie over te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door een concrete actie te koppelen aan informatie over verlagingen zoals een verwijzing naar een adviseur of naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daarmee zouden betrokkenen meer inzicht krijgen in hun financiële situatie en zo nodig kunnen anticiperen op minder pensioeninkomen. De AFM als gedragstoezichthouder verwacht dat pensioenfondsen hier aandacht aan besteden in hun communicatie over verlagingen.

Persoonlijke informatie

Uit het AFM Consumentenpanel blijkt onder meer dat deelnemers de gevolgen van een verlaging bij voorkeur willen zien in euro’s per maand. Ook is er behoefte om een vergelijking te kunnen maken tussen de hoogte van het pensioen voor en na de verlaging. Dit geeft deelnemers persoonlijke informatie over hun financiële situatie.

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020 797 24 35 of yolanda.bieckmann@afm.nl


Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.