Terug

AFM en DNB wijzen markt op belang overgang naar alternatieve benchmarks

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

zuidas-400x200

AFM en DNB willen banken, verzekeraars en pensioenfondsen bewust maken van de risico’s en het belang van de overgang in 2022 naar alternatieve, risicovrije benchmarks. Zij roepen marktpartijen op de risico’s van de overgang te analyseren en daarop passende actie te nemen zodat zij tijdig zijn voorbereid.

In een brief sporen de toezichthouders marktpartijen aan over te gaan op geschikte vervangende benchmarks zodra die beschikbaar zijn. In hun huidige vorm voldoen bepaalde cruciale benchmarks zoals EURIBOR, LIBOR en EONIA mogelijk niet aan de vereisten van de EU-benchmarkverordening die per 2022 volledig van kracht is. Deze zijn gebaseerd op interbancaire markten, waarvan het verhandelde volume de afgelopen jaren een neerwaartse trend heeft gekend. Hierdoor zijn er onvoldoende partijen die adequaat (kunnen) bijdragen aan deze benchmarks.

Contracten

Het gaat om reeds afgesloten contracten en om contracten die vanaf 1 januari 2022 op basis van de cruciale rentebenchmarks worden aangegaan. Voor bestaande contracten geldt dat als een benchmark niet langer wordt aangeboden, een passend alternatief gereed moet staan voor gebruik. Daarom is het belangrijk dat gebruikers van deze benchmarks op tijd overschakelen naar alternatieven. 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel