Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

brief
Nieuws 26/06/18

Alle IDD-wetgeving definitief

Per 1 oktober 2018 moeten marktpartijen voldoen aan de IDD, de Europese Richtlijn voor Verzekeringsdistributie. De afgelopen maand zijn de definitieve wijzigingen van het BGfo en de Vrijstellingsregeling gepubliceerd. Eerder is dit al gebeurd voor de Wft. Daarmee zijn alle normen voortkomend uit de IDD geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving.

Wijzigingen BGfo en Vrijstellingsregeling

Een van de opgenomen wijzigingen in het BGfo, is dat het IPID mag worden verstrekt via de website, mits de klant hier expliciet toestemming voor heeft gegeven. Ook is opgenomen dat een verzekeraar een cliënt moet informeren over de aard van de vergoeding die haar werknemers ontvangen, wanneer zij financiële diensten verlenen met betrekking tot schadeverzekeringen

Met de nieuwe vrijstellingsregeling vervalt de oude uitzondering voor partijen die bemiddelen in verzekeringen in aanvulling op een goed of dienst, zoals reisbureaus en autoverhuurbedrijven. De IDD brengt nieuwe voorwaarden voor een vrijstelling van de vergunningplicht.

Direct werkende Uitvoeringsverordeningen

Eerder zijn de drie direct werkende Uitvoeringsverordeningen gepubliceerd. Dit betreft het productontwikkelingsproces, de beheersing van belangenconflicten bij beleggingsverzekeringen en het format van het IPID.

Raadpleeg voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen de factsheets per norm.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.