Go to content
Bezwaar wordt gemaakt
Maatregel 21/12/18

AFM beboet Novum Bank voor aanbieden flitskrediet zonder vergunning

Uit dit persbericht blijkt niet of er bezwaar of beroep tegen de maatregel is ingesteld. Bekijk hier de actuele stand van zaken. 

Novum Bank Limited, gevestigd in Malta heeft op 18 oktober 2018 een bestuurlijke boete van € 1,75 miljoen opgelegd gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boete is opgelegd omdat Novum Bank van september 2013 tot juni 2016 aan Nederlandse consumenten kortlopende leningen (flitskredieten) heeft aangeboden zonder de daarvoor vereiste vergunning van de AFM.

Overtreding bovengemiddeld ernstig en verwijtbaar

De hoogte van de boete is €1,75 miljoen. Hierbij houdt de AFM er rekening mee dat Novum Bank ruim 140.000 kredietovereenkomsten heeft afgesloten tegen doorgaans zeer hoge kosten, terwijl mag worden aangenomen dat Novum Bank bewust het risico nam om hiermee in Nederland de wet te overtreden. De AFM vindt de overtreding daarom bovengemiddeld ernstig en verwijtbaar. 

Toelichting op de overtreding 

Via de website www.cashper.nl heeft Novum Bank aan Nederlandse consumenten kortlopende kredieten aangeboden: leningen tot €1.000 met een looptijd tot 30 dagen. Vrijwel alle klanten betaalden fors meer voor de kredieten dan wettelijk is toegestaan. Bovenop de huidige maximale kredietvergoeding van 14% op jaarbasis, betaalden de meeste klanten nog eens 25% van het geleende bedrag voor de service om het geld dezelfde dag te ontvangen. Zo betaalde bijvoorbeeld een klant die een lening afsloot van €200 voor een periode van 30 dagen, in totaal €52,15 aan kosten (€2,15 aan rente en €50 voor een snelle overboeking).

Novum Bank beschikt over een bankvergunning in Malta. De kredieten voor de Nederlandse markt bood zij voornamelijk aan vanuit een zogeheten bijkantoor in Berkel en Rodenrijs. Dit zou toegestaan zijn geweest, als het bijkantoor was aangemeld bij de Maltese toezichthouder, de Malta Financial Services Authority. Novum Bank heeft dit echter nagelaten en heeft zich daarmee onttrokken aan het toezicht van de AFM. 

Toezicht op aanbieders van flitskrediet

Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en relatief lage leensom. Aanbieders van flitskrediet in Nederland vallen onder het toezicht van de AFM en moeten beschikken over een vergunning. Zij moeten zich daarbij houden aan de relevante wet- en regelgeving. Zo moeten aanbieders toetsen of een lening verantwoord kan worden verstrekt. Ook moeten zij zich houden aan de maximale kredietvergoeding van 14% per jaar.

Stand van zaken

Het besluit van de AFM kan door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Journalisten kunnen contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2815 of nicole.reijnen@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.