Terug

Wie heeft het nog over Bitcoin bij het kerstdiner?

Blog Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

_HR-AFM-Lars-vande-ven-400-200

Afgelopen week versierde ik samen met mijn dochter van twee onze kerstboom. Enthousiast hing ze alle kerstballen op dezelfde tak. Ik waarschuwde haar dat dit slecht zou aflopen, want de tak begon al gevaarlijk door te buigen. Ze deed alsof ze me niet had gehoord.

En toen viel met een harde knal een kerstbal kapot...Aangezien mijn dochter eigenhandig de versiering van de kerstboom bepaalde, gingen mijn gedachten al snel ergens anders heen. Ik stond stil bij het afgelopen jaar, dat bij mij- professioneel – over crypto’s ging. In mijn hoofd kwam een parallel op tussen het kerstverhaal en de opkomst van crypto’s.

Dorre woestijn

We leven in barre tijden, tenminste als het gaat om de zoektocht naar rendement. Dorstig op zoek naar nieuwe manieren om snel geld te verdienen zijn velen verdwaald in een dorre woestijn van het huidige financiële systeem waarin nauwelijks nog iets groeit. Rente op spaarrekeningen is al tijden historisch laag, en de aandelenmarkten staan juist historisch hoog. Wat is wijsheid voor de millenial van tegenwoordig?

Nieuwe ster

Totdat ineens een nieuwe ster aan het firmament verscheen: crypto’s, met Bitcoin als de ongekroonde koning. Sommige mensen haalden de Bitcoin begin dit jaar binnen als de verlosser van het huidige vastgelopen systeem: alles decentraal, en de verfoeide banken zijn niet meer nodig. Een nieuw tijdperk zou aanbreken, definitief verlost van the powers that be.

Velen voegden zich bij de kudde, dromend van Lamborghini’s, en aangejaagd door enkele uitgesproken herders die hen al twitterend de weg wezen. Begin 2018 was het feest compleet, het kon niet meer stuk.

Harde knal

En toen viel met een harde knal een kerstbal kapot op de grond, met een gil van mijn dochter tot gevolg. Dit haalde mij snel uit mijn gemijmer. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat de parallel tussen crypto’s en het kerstverhaal ook daar ophoudt. Want in plaats van een verlossend antwoord zijn crypto’s voor veel consumenten een fata morgana gebleken: een luchtspiegeling, gebaseerd op hoopvolle verwachtingen over de toekomst. En net zoals elke luchtspiegeling blijkt daar in de realiteit weinig van over.

Bubbels

Het is pijnlijk om nu je cryptoportefeuille te bekijken als je begin dit jaar bent ingestapt. Maar gelukkig blijkt uit ons onderzoek onder Nederlandse cryptobezitters dat de meesten vooral een gokje wilden wagen met crypto’s. Gelukkig maar, hopelijk heeft de dramatische koersval van meer dan 80% niet geleid tot grote (financiële) problemen.

Uit eerder onderzoek van de AFM blijkt dat 60% van de cryptobezitters geen beleggingservaring heeft. Ik hoop dat het barsten van de cryptobubbel hen in die zin een nuttige ervaring heeft opgeleverd. Want speculatieve bubbels zijn van alle tijden: iedere generatie maakt wel zo’n bubbel mee. Voor mijn generatie – de millenials – is dat in ieder geval de Bitcoin-bubbel van 2018.

Versieren

Mijn dochter is nog te jong om te leren over speculatieve bubbels, maar ze heeft bij het versieren van onze kerstboom wel geleerd dat ze niet alle kerstballen op dezelfde tak moet hangen. Volgend jaar zal ze dat niet meer zo doen. Een gewaarschuwd mens…

Lars van de VenLars van de Ven werkt sinds 1 januari 2016 voor het programmateam Innovatie & Fintech van de Autoriteit Financiële Markten. Zijn aandachtsgebieden zijn onder meer digitale marketing en alles rondom cryptocurrencies. Hij is in 2010 zijn carrière bij de AFM gestart en heeft sindsdien gewerkt voor meerdere afdelingen. Lars heeft de studies Nederlands Recht en International Business afgerond.

 

 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel