Go to content
richting
14/11/17

EC en SEC maken afspraak over cross border research

De Europese Commissie (EC) en de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder, hebben duidelijkheid gegeven over hoe partijen met cross border research moeten omgaan. Door de invoering van MiFID II in 2018 bestaat er een verschil in regelgeving voor de vergoedingen van research binnen en buiten de Europese Unie (EU).

Met MiFID II mogen beleggingsondernemingen onderzoeksrapporten niet meer indirect vergoeden door de kosten te versleutelen in de commissie aan brokers. Hierdoor gaat de wijze van betaling voor onderzoeksrapporten (research) van beleggingsondernemingen veranderen. Met MiFID II moeten de kosten voor research transparant gemaakt worden. Bovendien mogen de kosten niet meer gekoppeld zijn aan de hoeveelheid transacties via een broker.

Deze nieuwe eisen gaan echter niet samen met buiten de EU gebruikelijke praktijken. Zo mag er binnen de VS niet per onderzoeksrapport worden betaald, maar moet een vergoeding juist via handelstransacties worden voldaan. Verschillen in regelgeving leidden tot vragen over de manier waarop beleggingsondernemingen onder MiFID II (afnemer) en Amerikaanse onderzoekshuizen (verstrekker) beiden rechtmatig kunnen blijven samenwerken.

Permanente en tijdelijke oplossing

De EC en de SEC zoeken naar een permanente oplossing. In een persbericht van de EC staat aangegeven hoe partijen voorlopig met cross border research moeten omgaan. De SEC heeft een gedoogperiode van 30 maanden aangekondigd waarin EU-beleggingsondernemingen de Amerikaanse dienstverleners voor onderzoeksrapporten mogen betalen. De hoogte van deze kosten mogen echter niet gekoppeld zijn aan de hoogte of het plaatsvinden van een handelstransactie met dezelfde partij.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.