Terug

Monitoring Group / IOSCO consulteert wijze waarop controlestandaarden accountancy tot stand komen

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

vragen

De Monitoring Group heeft op 9 november 2017 een consultatierapport gepubliceerd over de inrichting van het proces waarop internationale controlestandaarden voor accountants tot stand komen. Betrokkenen kunnen tot 9 februari 2018 reageren.

De Monitoring Group, met AFM-bestuurder Gerben Everts als voorzitter namens IOSCO, heeft een consultatierapport uitgebracht met de titel: 'Strengthening the Goverance and Oversight for the International Audit-related Standard-Setting Boards in the Public Interest.(…)'. De Monitoring Group is een groep van vooraanstaande internationale publieke organisaties en toezichthouders waaronder IOSCO, de wereldwijde koepel van markttoezichthouders.

Maatschappelijk belang

Het doel van deze consultatie is om het proces waarop de internationale controlestandaarden voor accountants tot stand komen te veranderen. Het is belangrijk om het proces meer aan te laten sluiten bij het maatschappelijk belang van de controlestandaarden en de onafhankelijkheid ten opzichte van de sector beter te waarborgen. In de consultatie worden aan de hand van 27 vragen 7 kernbeginselen geadresseerd:

  • publiek belang
  • onafhankelijkheid
  • geloofwaardigheid
  • kosteneffectiviteit 
  • relevantie
  • transparantie
  • wijze van verantwoording.

Schriftelijk reageren

De Monitoring Group vraagt een brede groep stakeholders om te reageren op de consultatie, waaronder: beleggers(organisaties) en andere gebruikers van de jaarrekening, opstellers van de jaarrekening, accountantsorganisaties en academici.

U kunt schriftelijk reageren door uiterlijk 9 februari 2018 uw reactie kenbaar te maken via mg2017consultation@iosco.org.

Volgende stap

Naar aanleiding van de reacties op deze consultatie wordt in de loop van 2018 een finaal hervormingsvoorstel inclusief transitieplan geconsulteerd en daarna definitief vastgesteld. Naar verwachting is na een overgangsfase het nieuwe model in 2020 operationeel.

Journalisten kunnen contact opnemen met Daniëlle de Jong, woordvoerder AFM, via 020-797 2129 of danielle.de.jong@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel