Terug

AFM waarschuwt voor 6 nieuwe boiler rooms

Maatregel

boilerroom-afm-400x200

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in de eerste helft van 2017 6 boiler rooms op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Consumenten moeten niet ingaan op het aanbod van deze en andere boiler rooms.

Een boiler room is een verzamelnaam voor oplichters. Gehaaide verkopers bellen naar mogelijke beleggers om ze over te halen te waardeloze of nepaandelen te kopen. Vaak wordt er grote druk uitgeoefend om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken betrouwbaar ogende websites en soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende (financiële) organisatie.

Overzicht van boiler rooms

De AFM publiceert een lijst om beleggers te waarschuwen voor boiler rooms. Een onderzoek van de AFM zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.

In het eerste halfjaar van 2017 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

Wat kun je doen?

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de AFM zelf onderzoek naar boiler rooms. Dit onderzoek kan leiden tot openbare waarschuwingen die de AFM periodiek bekend maakt met een nieuwsbericht. De AFM kan de financiële problemen van slachtoffers van een boiler room niet oplossen.

Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland gevestigd en ze veranderen snel van naam. De AFM werkt samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen.

Consumenten kunnen contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM via 0800 - 5400 540 (gratis).
Journalisten kunnen contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2815 of nicole.reijnen@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel