Terug

Rechtbank vernietigt boetes aan oud-bestuurders Imtech; AFM stelt hoger beroep in

Nieuws

Hoger beroep wordt ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb)

De rechtbank Rotterdam heeft op 24 april 2017 in beroep de boetes vernietigd die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2015 heeft opgelegd aan de heer Gerner (€600.000) en de heer Van der Bruggen (€500.000). Zij zijn oud-bestuurders van Royal Imtech N.V. (Imtech).

De AFM heeft aan de heer Gerner en de heer Van der Bruggen op 2 december 2015 een bestuurlijke boete opgelegd, omdat zij volgens de AFM als feitelijk leidinggevenden verantwoordelijk waren voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie door Imtech. Volgens de rechtbank heeft de AFM niet aangetoond dat Imtech had moeten veronderstellen dat de financiering van het project in gevaar zou komen en dat Imtech dit risico openbaar had moeten maken. De rechtbank is van oordeel dat geen sprake was van koersgevoelige informatie die Imtech openbaar had moeten maken.

De rechtbank Rotterdam heeft op 24 april 2017 in beroep de boetes vernietigd die de AFM in 2015 heeft opgelegd aan de heer Gerner (€750.000) en de heer Van der Bruggen (€500.000). De AFM heeft aan de heer Gerner en de heer Van der Bruggen op 2 december 2015 een bestuurlijke boete opgelegd omdat zij volgens de AFM als feitelijk leidinggevenden verantwoordelijk waren voor marktmanipulatie door Imtech. De rechtbank is van oordeel dat Imtech op 20 juli 2012 geen informatie heeft verspreid waarvan een onjuist of misleidend signaal uitging of te duchten was.

Met betrekking tot de informatie die Imtech heeft verspreid op 31 juli 2012, 7 augustus 2012, 30 oktober 2012 en 21 november 2012 oordeelt de rechtbank dat zij in het midden laat of Imtech overtreding heeft begaan. De rechtbank is van oordeel dat de AFM het gelijkheidsbeginsel heeft geschonden door de heer Gerner als feitelijk leidinggever van overtredingen aan te merken en hem daarvoor te beboeten, en de heer Van der Bruggen niet.

De AFM is tegen de uitspraken van de rechtbank in hoger beroep gegaan.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Michiel Gosens, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2771 of michiel.gosens@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel