Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

praatballon
Nieuws 22/02/17

Incassobureaus nu ook vergunningplichtig

Incassobureaus die krediet aanbieden of bemiddelen in krediet moeten vóór 7 april 2017 een vergunning aanvragen. Incassobureaus die geen vergunning aanvragen moeten daar waar nodig hun activiteiten aanpassen, zodat er geen sprake meer is van bemiddelen of aanbieden zoals dat in de Wet op het financieel toezicht (Wft) staat.

Leidraad ‘Consumenten en Incassotrajecten’

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 14 november 2016 de leidraad ‘Consumenten en Incassotrajecten’ gepubliceerd. In deze leidraad staat onder meer dat een incassobureau een vergunning moet aanvragen wanneer deze bemiddelt in krediet óf aanbieder is van krediet.

De leidraad beschrijft ook hoe kredietaanbieders de betaalachterstanden van consumenten moeten aanpakken. De AFM wil dat de kredietaanbieder eerst samen met de klant op zoek gaat naar een oplossing voor betalingsproblemen, voordat een incassobureau wordt ingeschakeld. Als een incassobureau niet alleen helpt bij het incasseren van vorderingen, maar ook nieuwe betalingsregelingen afspreekt met geldleners, is een vergunning nodig. Dan is er namelijk sprake van bemiddeling.

Vergunningaanvraag

Een incassobureau dat vergunningplichtig is moet vóór 7 april 2017 een vergunning aanvragen. Totdat de AFM een beslissing heeft genomen, mag het betreffende incassobureau haar vergunningplichtige activiteiten voortzetten. Daarna is dat uitsluitend toegestaan als een vergunning is verleend. Er zijn kosten verbonden aan de vergunningaanvraag. Ook wanneer de vergunning niet wordt verleend, worden deze kosten gefactureerd.

Heeft u vragen?

Een aantal antwoorden vindt u in de veelgestelde vragen over dit onderwerp. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met het ondernemersloket. Het ondernemersloket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur via 0800-6800 680 (gratis), het contactformulier of ondernemersloket@afm.nl.

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 06 - 3177 7686 of yolanda.bieckmann@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.