Terug

Standaardinformatiemodel helpt deelnemers bij keuze pensioen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

praatballonnen

Minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een standaardinformatiemodel voor pensioenfondsen vastgesteld. Hiermee gaan zij hun deelnemers ondersteunen bij het maken van een keuze tussen een vast of een variabel pensioen. De Pensioenfederatie heeft het model ontwikkeld. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het ministerie hierover positief geadviseerd. In juli adviseerde de AFM al positief over het standaardinformatiemodel dat het Verbond van Verzekeraars voor verzekeraars en premiepensioeninstellingen heeft ontwikkeld.

Keuze vast of variabel pensioen

Sinds de inwerkingtreding van de Wet verbeterde premieregeling hebben deelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst bij hun pensionering de keuze tussen een vast of een variabel pensioen. Vanaf 1 januari 2018 zijn pensioenuitvoerders verplicht om hiervoor gebruik te maken van een standaardinformatiemodel. Dat is nu ook voor pensioenfondsen ontwikkeld en vastgesteld.

Deelnemers kunnen vergelijken

Veel deelnemers hebben bij meerdere pensioenfondsen, verzekeraars en/of premiepensioeninstellingen pensioen opgebouwd. Het doel van het model is om deelnemers te ondersteunen bij hun keuze tussen een vast of variabel pensioen. Met een standaardinformatiemodel kunnen zij verschillende aanbieders en verschillende producten gemakkelijker met elkaar vergelijken.

Aanbevelingen AFM

De AFM heeft positief geadviseerd op het standaardinformatiemodel dat pensioenfondsen gaan gebruiken. Bij de advisering heeft de AFM de wettelijke vereisten betrokken dat informatie over pensioen correct, duidelijk en evenwichtig moet zijn en inzicht moet bieden in keuzemogelijkheden. Ook beveelt de AFM aan om in 2018 een deelnemersonderzoek te doen naar het begrip en effect van beide standaardinformatiemodellen (pensioenfondsen, verzekeraars en premiepensioeninstellingen). Daarbij is het wenselijk om tot één model te komen voor alle pensioenuitvoerders. Dit in het belang van de deelnemers die een keuze moeten maken tussen verschillende pensioenuitvoerders.

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2435 of yolanda.bieckmann@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel