Terug

AFM publiceert format rapportage klachteninformatie MiFID II

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

rapport

Update 23-04-2018. De informatie in onderstaand nieuwsbericht is verouderd. Actuele informatie leest u in het nieuwsbericht 'Klachtenrapportage MiFID II voortaan via marktmonitor'.

 

Op 3 januari 2018 wordt MiFID II van kracht. Hierdoor zijn (bank)beleggingsondernemingen verplicht om informatie over (de behandeling van) klachten aan de AFM te rapporteren. Ondernemingen moeten deze informatie voor het jaar 2018 op uniforme wijze rapporteren. Uiterlijk op 8 augustus 2018 moet de eerste rapportage worden aangeleverd aan de AFM. 

Met de informatie die (bank)beleggingsondernemingen verstrekken krijgt de AFM beter inzicht in de markt. Hierdoor kan de AFM haar toezicht gerichter inzetten op trends en risico’s in de markt. Naast het basale rapportageformat dat de gevraagde gegevens bevat ten behoeve van de rapportages voor 2018 heeft de AFM ter ondersteuning een invulinstructie en een toelichting gepubliceerd.

Wijze van rapporteren vanaf 2019

De AFM werkt momenteel aan de ontwikkeling van een volledig rapportageformat dat vanaf 2019 in gebruik genomen zal worden. Hierbij wordt meer informatie opgevraagd over het onderwerp van de klacht, de klager en het soort product of dienstverlening waar de klacht over gaat. De AFM streeft ernaar de komende tijd dit volledige format te publiceren om partijen de gelegenheid te geven de interne administratiesystemen en processen hierop aan te passen.

Als u vragen heeft, dan kunt u via e-mail contact opnemen met het ondernemersloket van de AFM: ondernemersloket@afm.nl.  

 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel