Terug

Van Slingelandt-lezing door Merel van Vroonhoven: ‘Van dinosauriërs naar drones'

Lezing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

merel-bij-slingelandtlezing-031116

Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sprak donderdag 3 november, op uitnodiging van de Vereniging van Bestuurskunde, de jaarlijkse Van Slingelandt-lezing uit. Het thema van de lezing was 'toezicht in tijden van digitalisering en disruptie’.

Toekomstbestendig toezicht vraagt om datagedreven organisaties, grensoverschrijdende samenwerking, een transparante opstelling en verbinding met stakeholders en samenleving. Maar hoe bereik je die omslag met beperkte middelen, in een sfeer van maatschappelijk wantrouwen en binnen een politiek instabiel Europa?

In haar lezing gaf Merel van Vroonhoven haar visie op overleven in de bestuurlijke biotoop van het internationale financieel toezicht. De technologische revolutie zorgen voor grote uitdagingen. Om toonaangevend, onafhankelijk en gezaghebbend te blijven, moeten ook toezichthouders evolueren.

Judith van Erp, hoogleraar Public Institutions aan de Universiteit van Utrecht, reflecteerde na afloop op Merels lezing. "Traditionele vormen van toezicht in de huidige samenleving zijn onvoldoende", stelde Judith. "Er zijn nu toezichthouders nodig die slim zijn en gezag hebben. Ze moeten autoriteit hebben, maar geen onverschrokken autoriteit zijn", aldus Judith.

Over de lezing

De Vereniging van Bestuurskunde organiseert jaarlijks de Van Slingelandt-lezing. Deze lezing wordt verzorgd door een prominent denker en/of practioner op het terrein van het openbaar bestuur.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel