Terug

ESMA consulteert concept-RTS over transparantieregels voor package-orders in liquide markten

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

esma-logo

De European Securities and Markets Authority (ESMA) vraagt de markt om te reageren op de Regulatoire Technische Standaarden (RTS). In deze consultatie stelt ESMA een methode voor om te bepalen wanneer toezichthouders voor packages pre-trade transparancy waivers mogen verlenen.

Packagetransacties zijn financiële transacties van verschillende instrumenten die gezamenlijk worden uitgevoerd om de transactiekosten en het risico te verlagen. Daarbij eist MiFIR dat orders in alle financiële instrumenten anders dan eigen vermogen-instrumenten openbaar wordt gemaakt. Wanneer er geen liquide markt voor de package als geheel bestaat mogen nationale toezichthouders onder bepaalde voorwaarden ontheffingen van deze verplichting verlenen (pre-trade transparancy waivers). 

In de RTS stelt ESMA een methode voor om te bepalen wanneer er niet een dergelijke uitzondering mag worden gemaakt. Op basis van deze methodologie worden de volgende packages in ieder geval als liquide beschouwd en kan geen ontheffing worden verleend:

  • orders waarbij ten minste 1 component is onderworpen aan de handelsverplichting (onder MiFIR) en waar alle andere componenten zijn onderworpen aan de clearingverplichting in het kader van de Europese Market Infrastructure Regulation (EMIR)
  • orders die voldoen aan een reeks algemene criteria (alle componenten zijn gestandaardiseerd; alle afgeleide componenten kunnen worden gewist) plus een set van asset-class specifieke criteria (die zijn ontwikkeld voor rentederivaten, aandelenderivaten, kredietderivaten en commodity-derivaten). Packages in beleggingscategorieën waarvoor geen specifieke criteria zijn ontwikkeld worden beschouwd als niet-liquide. 

U kunt tot 3 januari 2017 reageren op deze consultatie.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel