Terug

Wees alert bij reclames over beleggingsproducten

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

handje

Let bij reclames van beleggingsproducten op de risico’s van de belegging en realiseert u zich dat de AFM nooit een oordeel kan geven over de kwaliteit van een belegging. Dit advies geeft de AFM op basis van een onderzoek naar het effect van reclame-uitingen op beleggers. 

Uit (eerder) onderzoek van de AFM is gebleken dat reclames een belangrijke rol spelen in de informatievoorziening van beleggers wanneer zij een beleggingsproduct willen aanschaffen. In het onderzoek werd aan meer dan duizend consumenten fictieve reclames voor beleggingen getoond. Wij willen u hierbij attenderen op de belangrijkste conclusies van dit onderzoek voor beleggers.

Reclames richten zich vaak vooral op de kansen die een belegging u biedt en besteden over het algemeen minder aandacht aan de risico’s

Risico’s van producten

Een reclame moet de voor- en nadelen van een belegging duidelijk maken. Dat is echter niet altijd het geval. Reclames richten zich vaak vooral op de kansen die een belegging u biedt en besteden over het algemeen minder aandacht aan de risico’s. De risico’s worden dan anders genoemd of in sommige gevallen zelfs helemaal niet benoemd. Als belegger moet u zich ervan bewust zijn dat beleggen altijd samengaat met risico’s.

Let daarom goed op: lees de brochure en of de prospectus, bekijk de website en zorg dat u een goed beeld krijgt van de risico’s. Hou hierbij in het achterhoofd dat deze risico’s niet altijd letterlijk als risico’s worden omschreven. Als onduidelijk is welke risico's u loopt of u begrijpt ze niet, dan moet u waakzaam zijn. Bij twijfel kunt u ook altijd met de aanbieder bellen.

Rol AFM in reclame

Ook moet u zich bewust zijn van de betekenis van de goedkeuring van de AFM die in reclames genoemd kan worden. Deze goedkeuring betreft alleen de begrijpelijkheid, volledigheid en consistentie van de informatie in de prospectus. De AFM geeft geen oordeel over de kwaliteit van de belegging zelf. Een goedgekeurd prospectus door de AFM is dan ook nooit een kwaliteitskeurmerk.

Meer informatie

Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd bereiken via het meldpunt op telefoonnummer 0800-5400540. Ook kunt u hier terecht met klachten. Dat helpt ons om op te treden tegen partijen die u mogelijk op het verkeerde been proberen te zetten.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel