Terug

AFM publiceert aanbevelingen over omgang met voorwetenschap door instanties in het publieke domein

Nieuws

handjes

Regelmatig constateert de AFM dat instanties die zelf niet beursgenoteerd zijn, informatie verspreiden die significante invloed kan hebben op koersen van financiële instrumenten zoals aandelen en obligaties van beursgenoteerde ondernemingen. Het handelen in financiële instrumenten met gebruik van voorwetenschap en het tippen of delen van deze informatie is verboden. Het is dan ook van belang dat medewerkers van instanties in het publieke domein zorgvuldig met dergelijke informatie omgaan.

Voorwetenschap

De AFM heeft daarom een brochure opgesteld waarin aanbevelingen worden gedaan om (onbedoeld) verspreiden van voorwetenschap door instanties en haar medewerkers te voorkomen. De brochure is bestemd voor onder meer rechtbanken, centrale banken, toezichthouders, ministeries, mededingingsautoriteiten, vakbonden en brancheverenigingen. Informatie die voorwetenschap kan vormen bij deze instanties betreft bijvoorbeeld het opleggen van een sanctie aan een beursgenoteerd bedrijf, goedkeuring door mededingingsautoriteiten van een overname, het verlenen van een vergunning of een gerechtelijke uitspraak.

Aanbevelingen

Om de risico’s van het vroegtijdig (oftewel voordat deze informatie openbaar is gemaakt) lekken van voorwetenschap te beheersen, doet de AFM een aantal aanbevelingen. Dit betreft onder andere het creëren van intern bewustzijn dat bepaalde informatie voorwetenschap kan zijn, het zorgvuldig met informatie omgaan en het opstellen van geheimhoudingsverklaringen en insiderlijsten.

De AFM zal de komende maanden de brochure onder de aandacht brengen van de verschillende instanties. Voor meer informatie kunnen deze instanties en haar medewerkers contact opnemen met de AFM: 020-7973777 of marketsupervision@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel