Terug

Pas op voor vijf nieuwe boilerrooms

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

waarschuwing

Beleggers moeten oppassen voor vijf nieuwe (vermoedelijke) boilerrooms, waarvoor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het laatste kwartaal van 2014 heeft gewaarschuwd. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.

Een boilerroom is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boilerrooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boilerrooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.

In het vierde kwartaal van 2014 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

 • Schwarz & Stien Partners 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Facebook, Inc. te kopen tegen een koers die aanzienlijk ligt onder de beurskoers van Facebook, Inc. 

 • Trading London Investment 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Alibaba te kopen. 

 • CC Wealth Ltd. 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Alibaba te kopen. 

 • Q Asia Pacific 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Apple Inc. te kopen. 

 • Ftradition Ltd. 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Tropicana Entertainment te kopen.

Wat kunt u doen?

Op de website heeft de AFM meer informatie over boilerrooms staan. Ook heeft de AFM tips voor consumenten, dat je op weg kan helpen om oplichting door een boilerroom te voorkomen. Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boilerrooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boilerroom zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen. Het aanpakken van boilerrooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel