Terug

AFM positief over initiatief Handreiking Beleggingsbeleid van brancheorganisaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

praatballon

De brancheorganisaties DSI, DUFAS, NVB, VBA, VV&A en VEOV hebben op 29 januari 2015 gezamenlijk de ‘Handreiking Beleggingsbeleid Particuliere Cliënten’ en een bijbehorende ‘Consumentenbrief’ gepubliceerd. Deze handreiking beschrijft wat een goed beleggingsbeleid inhoudt. Daarnaast geeft het concrete handvatten om de kwaliteit van het beleggingsbeleid van beleggingsondernemingen te toetsen en te verbeteren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het positief dat de brancheorganisaties gezamenlijk dit initiatief hebben genomen en onderschrijft de Handreiking en het uitbrengen van de Consumentenbrief.

Uit het rapport Onderzoek Kwaliteit beleggingsdienstverlening van de AFM uit februari 2014 bleek dat het beleggingsbeleid bij een groot deel van de onderzochte beleggingsondernemingen onvoldoende was uitgewerkt. De AFM dringt er op aan dat alle beleggingsondernemingen, ook die niet bij de betrokken brancheorganisaties zijn aangesloten, de handreiking de komende maanden vertalen naar hun eigen praktijk. De AFM zal monitoren welke acties beleggingsondernemingen nemen naar aanleiding van de Handreiking.

De bijbehorende Consumentenbrief stelt de consument in staat zich een goed beeld van het beleggingsbeleid van een beleggingsonderneming te vormen. Hierdoor kan de consument de afweging maken of dit beleid wel of niet bij hem past.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel