Terug

AFM maakt kennis met FinTech-startups

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

praatballonnen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft donderdag 26 maart dertig financieel technologische (FinTech)-startups verwelkomd voor een kennismakingsevenement. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met Holland FinTech. Wederzijdse kennismaking stond tijdens deze dag centraal.

De AFM is  geïnteresseerd in de ideeën en verwachtingen van startups. Wat hopen zij met hun innovaties te bereiken en hoe draagt dit bij aan een eerlijke en transparante werking van de financiële markten? De startups waren op hun beurt geïnteresseerd in het perspectief van de toezichthouder en het bespreken van eventuele barrières die zij ondervinden bij het in de markt plaatsen van hun producten en diensten.

Veranderingen in producten en diensten die binnen alle segmenten van de financiële sector de komende jaren plaatsvinden, zullen in grote mate worden gedicteerd door technologische ontwikkelingen. Het gaat daarbij niet alleen om technische innovaties met betrekking tot de beurshandel. Online en mobiele bedieningsconcepten veranderen de manier waarop consumenten sparen, lenen, beleggen en verzekeren. ‘Technologische ontwikkelingen zullen de komende jaren de financiële sector ingrijpend veranderen, en startups spelen hierbij een belangrijke rol’, stelt AFM-bestuurslid Theodor Kockelkoren. ‘Het is belangrijk dat wij als toezichthouder samenwerken met startups wanneer dit eerlijke en transparante financiële markten bevordert, en duidelijkheid scheppen waar wij juist risico’s zien’.

De AFM heeft alle startups ook gewezen op de innovation room, het laagdrempelige aanspreekpunt voor startups om te sparren met de AFM en inzicht te krijgen in de benodigde stappen om een dienst daadwerkelijk op de markt te brengen. Maar ook veel andere meer inhoudelijke verwachtingen en aandachtspunten zijn uitgewisseld. Breakout-sessies gericht op disintermediatie, datatoepassingen, geautomatiseerd advies, risico management en betaaldienstverlening vormden hier het voornaamste platform voor.

De AFM blijft graag in gesprek met startups en zal dan ook een vervolg geven aan het FinTech- evenement.De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel