Terug

Kun je in Nederland beleggen in niet bij de AFM geregistreerde fondsen?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

handje

De AFM heeft de afgelopen periode veel vragen gekregen over de mogelijkheden voor klanten van een bank of beleggingsonderneming om te beleggen in beleggingsfondsen die niet in het register van de AFM te vinden zijn.

In sommige gevallen is het voor beleggers mogelijk om te beleggen in beleggingsfondsen die niet in het register van de AFM te vinden zijn. Een voorbeeld van een dergelijk fonds is een fonds dat alleen in Amerika wordt verhandeld (en verkrijgbaar is), maar vergelijkbaar is met een Europees fonds van diezelfde aanbieder. Beleggen in zo’n fonds kan in ieder geval als de klant zelf de keuze maakt om in een fonds te beleggen (zoals bij execution only).

Het is altijd aan de bank of beleggingsonderneming om te bepalen of zij haar klanten in een niet bij de AFM-geregistreerd fonds wil laten beleggen. Als een bank of beleggingsonderneming een klant toestaat in een dergelijk fonds te beleggen, moet zij er wel voor zorgen dat de klant in deze gevallen goed weet waar hij in belegt, en de bank of beleggingsonderneming moet bepalen of het bij de klant past om in deze fondsen te beleggen.

Nieuwe wet- en regelgeving over (niet geregistreerde) fondsen geeft niet specifiek aanleiding om klanten te verplichten de stukken die ze op dit moment aanhouden, te verkopen. Tegelijkertijd meent de AFM dat banken en beleggingsondernemingen zelf moeten bepalen of ze klanten verplichten bepaalde fondsen te verkopen. Vanuit het klant belang kan dit namelijk nodig of gewenst zijn, bijvoorbeeld wanneer het fonds niet langer passend is voor de klant om in te blijven beleggen. Banken en beleggingsondernemingen kunnen er ook in andere gevallen voor kiezen de klant te verplichten fondsen te verkopen, bijvoorbeeld bij een aanpassing van het productaanbod, of bij een tekort op de rekening. Het is daarbij van belang dat klanten hiervoor een redelijke termijn krijgen.

Meer informatie voor professionals

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel