Terug

Waar kan ik op letten bij een vergelijkingssite?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

onderzoek

Ben je van plan om een vergelijkingssite te gebruiken voor het afsluiten van een zorgverzekering of een ander financieel product? Bekijk hier dan onze tips. De tips helpen je om een betrouwbare vergelijkingssite te vinden die je kunt gebruiken om je te oriënteren op een financieel product, of om direct een product af te sluiten.

Tip 1: Gebruik meerdere vergelijkingssites voordat je een keuze maakt

Vergelijkingssites hanteren hun eigen methode voor het maken van een vergelijking. Ook kunnen vergelijkingssites onderling in prijs verschillen voor exact hetzelfde product, bijvoorbeeld doordat ze een andere prijs hebben afgesproken met een bepaalde bank of verzekeraar. De uitkomsten van de vergelijking kunnen daarom per vergelijkingssite verschillend zijn. Ook verschilt de dienstverlening per vergelijkingssite. Maak daarom bij verschillende vergelijkingssites een vergelijking voor hetzelfde product.

Tip 2: Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit

Kijk niet uitsluitend naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van producten of dienstverlening. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte en type dekking, de hoogte van het eigen risico en de dienstverlening van de website. Het is nuttig om hiervoor een vergelijkingssite te gebruiken die ook de kwaliteit meeweegt in de vergelijking.

Tip 3: Bekijk niet alleen de top 3

Veel vergelijkingssites tonen een top-3 waarin alleen producten worden getoond van aanbieders die de site betalen wanneer het product via de vergelijkingssite wordt afgesloten. Klik daarom altijd op het overzicht met alle verzekeringen, zodat je zeker weet welk product het best passend is bij jouw situatie. Het kan dan zijn dat je dit product niet kunt afsluiten bij de betreffende vergelijkingssite, maar misschien wel bij een andere website of direct bij de bank of verzekeraar.

Tip 4: Let op bij kortingen

Bij sommige producten wordt je een korting of cadeau aangeboden. Kijk in het geval van kortingen goed naar de manier waarop deze korting wordt gegeven. Is dit bijvoorbeeld een eenmalige korting, of hoef je maandelijks minder te betalen? En zit de korting al verwerkt in de getoonde prijs? Lees goed hoe de korting wordt verwerkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je het product eenmaal hebt afgesloten.

Tip 5: Pas op voor ‘advertentiesites’

Er zijn ook websites die jou de indruk willen geven dat ze een persoonlijke vergelijking maken, maar dat niet echt doen. Ze vragen geen persoonlijke gegevens (zoals een geboortedatum, postcode of kenteken) op en inventariseren geen wensen van jou zelf (zoals hoogte van het eigen risico en type dekking). Hierdoor is de vergelijking niet van toepassing op jouw specifieke situatie en biedt dus geen toegevoegde waarde. Vraagt een website geen persoonlijke gegevens op, dan heb je waarschijnlijk met een ‘advertentiesite’ te maken. Websites die een persoonlijke vergelijking voor je maken moeten een vergunning hebben van de AFM.

Tip 6: Ga na wat een vergelijkingssite van jou moet weten om een goede vergelijking te maken

Om een vergelijking zo goed mogelijk aan te laten sluiten op jouw specifieke situatie en wensen is het belangrijk dat een vergelijkingssite voldoende informatie bij je opvraagt. Per vergelijkingssite kan het verschillen welke wensen of persoonsgegevens zij gebruiken om voor jou producten te vergelijken. Ook zijn soms gegevens standaard voor jou ingevuld door de vergelijkingssite. Ook dan is het belangrijk om zelf na te denken of deze vooraf ingevulde gegevens wel op jou van toepassing zijn. Door verschillende opties aan of uit te zetten in de vergelijking kun je zien wat de invloed van bepaalde dekkingen is op de prijs van het product. Voor een zorgverzekering kun je bijvoorbeeld kijken naar het verschil in prijs als je voor acht behandelingen bij een fysiotherapeut kiest, of voor twaalf behandelingen. Of je kunt naar het verschil in prijs kijken als je helemaal geen dekking wilt voor fysiotherapie. Dit is een handige manier om uit te vinden welke wensen je hebt, en wat de kosten hiervoor zijn.

Tip 7: Bedenk wat je verwacht van een vergelijkingssite. Wat wil je dat de site jou biedt?

Per vergelijkingssite kan de dienstverlening verschillen. Vergelijkingssites die een vergunning hebben van de AFM geven hier informatie over. Zij zijn verplicht om op hun website de onderstaande vragen te beantwoorden:

 • Wat doet de vergelijkingssite voor jou?
  De service die vergelijkingssites zelf bieden loopt uiteen. Biedt de vergelijkingssite alleen een vergelijking, of kun je het product ook afsluiten via de vergelijkingssite? Met sommige vergelijkingssites kun je telefonisch contact opnemen als je vragen hebt. Anderen verwijzen je bij vragen door naar de bank of verzekeraar.
 • Waaraan verdient de vergelijkingssite geld?
  Vergelijkingssites ontvangen vaak een vaste of variabele vergoeding als jij via hen een product afsluit bij een bank of verzekeraar. Ook kunnen vergelijkingssites een vergoeding krijgen als jij alleen wordt doorgeleid naar de website van de bank of verzekeraar. Vergelijkingssites zijn niet verplicht om te vertellen welk bedrag ze krijgen. Wel moeten ze uitleggen waar ze hun geld mee verdienen.
 • Hoe komt de vergelijking tot stand?
  Vergelijkingssites hanteren hun eigen methodes voor het maken van een vergelijking. Sommigen vergelijkingssites vergelijken alleen op prijs, andere vergelijkingssites nemen ook de kwaliteit van het product mee in de vergelijking. Bijvoorbeeld door een prijs-kwaliteitscore. Let naast de prijs ook op de kwaliteit van financiële producten. 
 • Hoe volledig is de vergelijking?
  Vergelijkingssites nemen verschillende producten van verschillende banken of verzekeraars mee in hun vergelijking. Voor jou moet duidelijk zijn of de vergelijking beperkt is tot een specifieke groep banken en verzekeraars of tot een beperkt aantal financiële producten.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel