Terug

Hoe bescherm je jezelf tegen boiler rooms?

Waarschuwing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

waarschuwing

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bijna zevenhonderd Nederlanders gewaarschuwd dat zij op een bellijst staan van oplichters. Deze personen lopen het risico dat zij worden benaderd door gehaaide verkopers van waardeloze of nepaandelen. Als zij ingaan op het aanbod, raken zij hoogst waarschijnlijk hun geld kwijt. Deze oplichters staan ook bekend onder de naam boiler rooms.

Een boiler room belt zijn slachtoffer met overtuigende verkooppraatjes, dat er grote winsten te behalen zijn. Door vaak te bellen bouwt de oplichter een relatie op met de gedupeerden. In het begin tonen de oplichters goede resultaten (op papier), die in realiteit niet worden gehaald. Nadat het slachtoffer geld heeft overgemaakt is de organisatie opeens niet meer bereikbaar. Zo blijft de belegger zitten met aandelen die niet meer te verkopen zijn. Boiler rooms maken vaak gebruik van bellijsten, waarvan de AFM er nu een in handen heeft. Het is voor het eerst dat de AFM een bellijst van deze omvang heeft ontvangen. 

Bescherm uzelf

Als u ongevraagd wordt gebeld door iemand die u beleggingsdiensten aanbiedt, of als u telefonisch onder druk wordt gezet, denk dan aan het volgende voordat u geld overmaakt:

  • Het is in Nederland verboden om consumenten zomaar te bellen met het aanbod aandelen te kopen of verkopen. Wees in dat geval alert en hang op.

  • Raadpleeg de (vergunningen)registers van de AFM om te zien of zij over een vergunning beschikken.

  • Raadpleeg de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken.

  • Betaal geen “restriction fee” of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen.

  • Bekijk de waarschuwingslijsten van de AFM en de waarschuwingslijst van IOSCO. Op de waarschuwingslijst van IOSCO staan waarschuwingen van aangesloten buitenlandse toezichthouders.

  • Abonneer u op de consumentennieuwsbrief van de AFM.

  • Onthoud: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook!

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel