Terug

Let op voor onrealistische rendementen en hoge kosten bij signaalaanbieders

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) roept beleggers op zeer voorzichtig te zijn in het opvolgen van tips van zogenoemde signaalaanbieders op internet. De AFM krijgt steeds vaker signalen over dergelijke partijen, die tegen betaling beleggers via e-mail, via SMS of telefonisch op de hoogte brengen van beursnieuws en –koersen en algemene handelssignalen geven. Ze beloven vaak onrealistisch hoge rendementen en brengen hoge kosten in rekening.

Het is de vraag of het rendement van de ‘inside tips’ opweegt tegen de kosten die een belegger maakt voor de diensten van een signaalaanbieder. Beleggers doen er goed aan zeer kritisch naar de voorgespiegelde rendementen en de kosten te kijken en bij twijfel niet met een signaalaanbieder in zee te gaan. Het is belangrijk een afweging te maken tussen de kosten en het geboden rendement. Hoe hoger het beloofde rendement, des te groter het risico.

Ook sommige websites, waarop gehandeld kan worden in vreemde valuta, maken gebruik van signaalaanbieders en voeren orders direct uit. Beleggers betalen de website en de signaalaanbieder per transactie een vergoeding, ongeacht winst of verlies. In deze werkwijze zit een prikkel om niet in het belang van de klant te handelen, maar uitsluitend in het eigen financiële belang.

De beleggingstips van signaalaanbieders worden vaak door een computer gemaakt. Ze zijn algemeen van aard en niet toegespitst op de situatie van de individuele belegger. Ze zijn daarom niet te vergelijken met het persoonlijk advies dat een beleggingsadviseur, vermogensbeheerder of bank kan geven. Signaalaanbieders hebben geen vergunningplicht en staan niet onder toezicht van de AFM. De toezichthouder roept beleggers wel op misstanden te melden bij het Meldpunt Financiële Markten.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel