Terug

AFM waarschuwt voor zes nieuwe boiler rooms

Maatregel

Beleggers moeten oppassen voor zes nieuwe (vermoedelijke) boiler rooms, waarvoor de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) in het tweede kwartaal van dit jaar heeft gewaarschuwd. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het tweede kwartaal van 2014 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

 • TJB Trading 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod aandelen te kopen. Diverse buitenlandse toezichthouders hebben ervoor gewaarschuwd en manen beleggers niet met TJB Trading in zee te gaan.

 • Lansley Everett and Moore LLC 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Accupoll Holding Corp. van hen over te nemen.

 • Century Direct Group Ltd 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Solamon Energy Corp. te kopen en hierbij als ‘broker’ namens de consument op te treden. Century Direct Group Ltd werkt mogelijk samen met Davis Ward & Beck Partners LLC.

 • Davis Ward & Beck Partners LLC 
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Solamon Energy Corp die in het bezit van deze consumenten tegen betaling over te nemen. Hiervoor moeten de aandelen wel uit een zogenaamd depositie worden vrijgemaakt door middel van de betalingen van een ‘restriction fee’ aan Davis Ward & Beck Partners LLC. Davis Ward & Beck Partners LLC werkt mogelijk samen met Century Direct Group Ltd.

 • GMO Global
  Toezichthouders in Hong Kong en Japan hebben voor deze partij gewaarschuwd.

 • Daido Holdings Group 
  Daido Holdings Group benadert consumenten met het aanbod aandelen te kopen. De toezichtautoriteit in Japan waarschuwt voor de frauduleuze praktijk van ‘cold calling’, waarbij beleggers ongevraagd worden benaderd met het aanbod te beleggen in financiële producten als aandelen.

Wat kunt u doen?

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel