Terug

AFM doet nader onderzoek naar standaardproducten

Kamerbrief Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Minister van Financiën Dijsselbloem wil dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nader onderzoek doen naar standaard financiële producten, voordat hij aan de slag gaat met het standaardiseren van financiële producten. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De AFM gaat nader onderzoeken hoe standaardproducten kunnen bijdragen aan goede keuzes door consumenten met betrekking tot financiële producten. Dit zal gebeuren in een bredere analyse van het keuzegedrag van consumenten. De ACM heeft aangegeven om nader onderzoek te doen naar kansen en risico´s voor de marktwerking van standaardproducten in de verschillende financiële deelmarkten.

Op basis van de input van AFM en ACM wil de minister tegen het eind van het jaar bezien in welke deelmarkt de effecten van standaardisatie het meest zinvol lijken om vervolgens met beoogde effecten voor ogen te bepalen hoe een pilot voor die deelmarkt er het beste uit kan zien.

Toezicht op productontwikkeling

De AFM heeft nu al mogelijkheden om slechte producten en voorwaarden aan te pakken. Ze houdt sinds 2013 toezicht op het productontwikkelingsproces en de producten van financiële ondernemingen. Aanbieders moeten bij het ontwikkelen van hun producten op een evenwichtige wijze rekening houden met de belangen van de klant. Dit moet leiden tot goede producten. Die bieden waar voor hun geld, voorzien in een gefundeerde behoefte, doen wat de klant verwacht en zijn niet onnodig ingewikkeld.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel