Terug

IOSCO consulteert methode om systeemrelevante instellingen te identificeren

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

IOSCO heeft een methode opgesteld om systeemrelevante financiƫle instellingen die geen bank of verzekeraar zijn, te identificeren. Deze methode wordt geconsulteerd. IOSCO is het wereldwijde samenwerkingsverband van effectentoezichthouders, waaraan ook de AFM deelneemt.

Reacties zijn tot 7 april 2014 welkom. De relevante documenten staan op de website van IOSCO.

Systeemrelevante financiële instellingen veroorzaken grote problemen voor het financiële stelsel als ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dat heeft te maken met hun omvang, complexiteit en verbondenheid met andere instellingen.

Er zijn al methodes ontwikkeld om te bepalen welke banken en verzekeraars systeemrelevant zijn. Ook beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen kunnen zo’n relevante positie op de markt innemen. IOSCO heeft daarom op verzoek van de G20 en de Financial Stability Board (FSB) nu een methode ontwikkeld om te kunnen bepalen of dergelijke marktpartijen systeemrelevant zijn. Relevante criteria zijn: omvang, onderlinge verbondenheid, vervangbaarheid, complexiteit en de mate van grensoverschrijdende activiteit.

De opzet is om financiële instellingen te kunnen identificeren als systeemrelevant. Vervolgens worden die verscherpt gemonitord en waar mogelijk worden de risico’s verkleind.

IOSCO en de FSB stellen commentaar op deze methode op prijs.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel