Terug

AFM publiceert toetsrente voor hypotheken

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert vanaf het tweede kwartaal van dit jaar de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De AFM voert hiermee een nieuwe wettelijke regeling uit. Uiterlijk veertien dagen voor het nieuwe kwartaal, publiceert de AFM de nieuwe toetsrente op haar website.

Leencapaciteit

Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar moet worden gerekend met een toetsrente om te bepalen of een hypotheek verantwoord is. Als de werkelijke rente hoger is dan de toetsrente, dan wordt er gerekend met de werkelijke rente. Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengt.
Tot en met het eerste kwartaal van 2014 stelde de NVB de toetsrente vast en werd deze gepubliceerd op de website van de NVB.

Hoe stelt de AFM de toetsrente vast?

De AFM stelt de toetsrente vast op grond van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. De basis voor de berekening is het gemiddelde van de geldende hypotheekrente van een aantal aanbieders met het grootste marktaandeel naar aantal verstrekte hypotheken. De toetsrente bedraagt altijd minimaal 5 procent.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel