Terug

Provisie en financieel plannen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Mag een onderneming die actief is als vermogensbeheerder en aanbieder aan een onafhankelijke financieel planner betalen voor advies aan haar klanten? De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft deze vraag gekregen naar aanleiding van een dergelijke constructie.

De AFM kijkt altijd per individueel geval naar de specifieke omstandigheden van een constructie om te bepalen of deze past onder het provisieverbod voor impactvolle producten.

In dit concrete geval besteedt een aanbieder niet-vergunningplichtige werkzaamheden als het adviseren van de klanten van de aanbieder over fiscale structuren en over overdracht van vermogen bij overlijden tegen betaling uit aan een externe financieel planner zonder AFM-vergunning. De financieel planner geeft dit advies onder eigen naam en voor eigen rekening en risico.

Deze betaling is toegestaan onder het provisieverbod voor financiële dienstverleners. De AFM is wel van mening dat de directe betaling van de klant de voorkeur verdient. Alleen op deze manier is het voor de klant duidelijk van wie hij welke dienstverlening krijgt en wat hij voor de verschillende types dienstverlening betaalt.

De financieel planners mogen niet betaald worden voor werkzaamheden waar een vergunning van de AFM voor vereist is, zoals het assisteren bij het beheer en de uitvoering van een kredietovereenkomst of een verzekering. Deze werkzaamheden kwalificeren als bemiddelen. Zowel aanbieder als financieel planner moet erop letten dat de financieel planner geen vergunningplichtige werkzaamheden verricht.

Het provisieverbod voor financiële dienstverleners houdt in dat klanten hun adviseur rechtstreeks betalen voor advies en bemiddeling in producten die impactvol zijn. Dit betekent dat de adviseur niet langer afhankelijk is van de aanbieder voor zijn beloning. Hierdoor wordt het voor de adviseur mogelijk om het belang van de klant nog beter centraal te stellen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel