Terug

Aanbod van effecten gekregen? Vraag altijd naar het goedgekeurde prospectus

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Soms krijgen beleggers de mogelijkheid om vooraf in te schrijven voor bepaalde effecten. Bedenk dat zo’n aanbod aan regels is gebonden. Zo moet een prospectus zijn goedgekeurd. Vraag daar naar bij de aanbieder.

Deze zogenaamde voorinschrijving is niet toegestaan als het prospectus nog moet worden goedgekeurd. Ook niet als u bijvoorbeeld vrijblijvend kunt reserveren voor bepaalde effecten, zonder dat daarbij op dat moment een overeenkomst tot stand komt en u na de goedkeuring van het prospectus opnieuw (schriftelijk) moet aangeven dat u de effecten wilt afnemen.

Algemene bekendmakingen zijn wel toegestaan

Het geven van algemene informatie over de komende aanbieding is wel toegestaan als het prospectus nog niet is goedgekeurd. Zolang het maar niet gaat om het doen van een aanbod. Een mededeling en/of een verzoek op de website aan beleggers om hun gegevens achter te laten om op de hoogte te worden gehouden over de publicatie van het prospectus is toegestaan. 

Wat houdt een goedgekeurd prospectus in?

De AFM controleert of het prospectus volledig, consistent en begrijpelijk is. De AFM heeft volgens de wet geen mogelijkheden om te controleren of de inhoud van het prospectus juist is. Met de goedkeuring van het prospectus geeft de AFM geen keurmerk aan de belegging die wordt aangeboden.

Op de website vindt u veel informatie over het prospectus en veelgestelde vragen over het prospectus. Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800- 5400 540 (gratis).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel