Terug

Vier nieuwe waarschuwingen voor boiler rooms

Waarschuwing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft van januari tot april voor vier (vermoedelijke) boiler rooms gewaarschuwd. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het eerste kwartaal van 2014 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

  • Harden-Krause Private Equity Ltd. 
    Vertegenwoordigers van deze partij bellen ongevraagd beleggers en bieden goudopties aan. Als beleggers daarop ingaan en vervolgens hun belang willen verkopen, moeten ze eerst een bedrag overmaken (een ‘security deposit’) om de verkoop definitief te maken. Dit is vermoedelijk oplichting.
  • Global Brokers Asia. 
    Deze partij zegt aan vermogensbeheer te doen.
  • Hoover Bright Independent Finance Advisory. 
    Vertegenwoordigers bellen naar verluid ongevraagd beleggers en bieden aandelen in Amerikaanse bedrijven aan. Beleggers moeten echter eerst een bedrag (‘security deposit’) betalen. Dit is vermoedelijk oplichting.
  • Clear Gains Ltd. 

Wat kunt u doen?

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoeksinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel