Terug

AFM: benader de klant proactief bij oplossen problemen restschuld en het voorkomen van betalingsproblemen

Interview Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

“Wij dringen er al langer op aan dat aanbieders en adviseurs klanten die mogelijk met een restschuld op hun hypotheek blijven zitten proactief benaderen om te kijken of dit probleem oplosbaar is.” Dat zei Paul Schuiling, senior toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een gesprek met BNR.

“Het is belangrijk om met de klant om tafel te gaan zitten om meer inzicht in zijn financiële positie te krijgen en te kijken of er mogelijkheden zijn om iets aan de hypotheek, de inkomens- of bestedingenkant  te veranderen, zodat er weer lucht ontstaat. “Aanbieders of intermediairs kunnen hierover gewoon het gesprek aangaan met klanten.

Schuiling reageerde hiermee op de uitkomsten van het jaarlijkse hypothekenonderzoek van Deloitte. Daaruit kwam naar voren dat twee op de drie woningbezitters zich door de hypotheekverstrekkers niet of te laat geadviseerd voelt over de gevolgen van de crisis.

In maart 2013 heeft de AFM een onderzoek onder hypotheekaanbieders gepubliceerd, waarin is gekeken naar de manier waarop het belang van de klant centraal staat bij de behandeling van betalingsproblemen. Daaruit bleek dat hypotheekaanbieders werken aan de aanpak van betalingsachterstanden, maar dat nog verdere maatregelen genomen kunnen worden. Vooral vroegtijdig signaleren van (mogelijke) betalingsachterstanden en meer voorlichting kunnen preventief werken.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel